Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. prosinca 2019.

Sastanak je održan u Osnovnoj školi Janka Leskovara Pregrada, a na njemu su sudjelovali dječja vijećnica Općine Bedekovčina Marta Mutak, kumrovečki dječji načelnik Fran Županić, dječja načelnica Marije Bistrice Sandrin Kušić, tuheljska bivša dječja načelnica Anja Petrinec i novi načelnik Mihael Ban, dječji načelnik u Zagorskim Selima Marko Zgorelec, načelnica Općine sveti Križ Začretje Tihana Vorih, zabočka dječja gradonačelnica Dora Vranić, krapinska dječja gradonačelnica Maša Margarin kao i zamjenica pregradske dječje načelnice Ana Šantek koja je uz pročelnicu Upravnog odjela za zdravstvo, socijalnu skrb, udruge i mlade Martinu Gregurović Šanjug vodila sastanak. Sastanku su nazočili i gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj te predstavnici jedinica lokalnih samouprava u kojima djeluju dječji gradonačelnici i načelnici, kao i predstavnici društava Naša djeca s područja županije.

Gradonačelnik Marko Vešligaj prisutne je upoznao o tome kako ova jedinica lokalne samouprave brine o djeci, dok je Ela Leskovar, predsjednica dječjeg gradskog vijeća, dala svoje viđenje što se za djecu čini u Pregradi što bi se, po mišljenju djece, još trebalo učiniti.

Na sastanku su dječji gradonačelnici i načelnici izabrali projekte koji će se financirati u okviru Javnog poziva za prijavu prijedloga za Participativni dječji proračun Krapinsko-zagorske županije za 2020. godinu. Dogovoren je i ponovni sastanak župana s gradonačelnicima/ama i načelnicima/ama za prvo tromjesečje sljedeće godine kada bi se trebao donijeti plan rada za sljedeću godinu.  Na sastanku je također prepoznata potreba da se u većini jedinica lokalne samouprave izaberu dječji načelnici i gradonačelnici i osnuju dječja gradska i općinska vijeća, kako bi se i na taj način povećala njihova uključenost u sve sfere lokalne zajednice.

Krapinsko-zagorska županija vrlo odgovorno pristupa primjeni Konvencije o pravima djece i prava djece kao i činjenici da nosi status Županija – prijateljica djece. Pravo na izražavanje vlastitog mišljenja i pravo na sudjelovanje jedna su od važnijih dječjih prava, a ovakvim načinom suradnje s dječjim predstavnicima nastoji se uključiti djecu u pitanja koja se odnose na njih.


Fotogalerija