Zagorje
Bajka na dlanu

Održan sastanak župana sa načelnicima i gradonačelnicima

Datum objave: 15. veljače 2019.

Na dnevnom redu bile su sljedeće teme: Predstavljanje aktivnosti Županijskog školskog športskog saveza, Huawei Hrvatska – prezentacija na temu Pametni gradovi,  Problematika javnog linijskog prijevoza, Razvijanje novih socijalnih usluga za marginalizirane društvene skupine i prezentacija aktivnosti Ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela u dvorcu Bračak, dok je na samom početku direktor Zagorskog vodovoda Mario Mihovilić iznio informaciju o trenutnom stanju kvalitete vode u sustavu Zagorskog vodovoda.

Danas je kontaminirano puno manje područje, pa očekujemo da će se tijekom današnjeg dana na skoro cijelom  distribucijskom području koje je bilo kontaminirano, osigurati zdravstveno ispravna pitka voda, ili najkasnije tijekom vikenda. I dalje pozivamo građane da nam dojavljuju ako osjećaju miris. Još jedanput ponavljam, tamo gdje voda ima miris, smije se koristiti za sanitarne potrebe, tuširanje i prokuhavanje, ali ne i za piće. Tamo gdje voda nema miris, ona je zdravstveno ispravna. Naime, mi cijelo vrijeme imamo rezultate ugljikovodika u zakonskim okvirima, a problem u distribucijskom sustavu bio je isključivo miris. Za građane koji nemaju pitke vode, organizirana je opskrba vodom putem cisterni, pa se u svakoj općini i gradu zna točno mjesto gdje su one postavljene. To su cisterne u organizaciji Zagorskog vodovoda i jedinica lokalne samouprave – rekao je direktor Mihovilić.

Onečišćenje u dijelu sustava Zagorskog vodovoda komentirao je i župan Željko Kolar: „Zagađenje je vjerojatno došlo zbog nesreće kamiona, iako to još nije potvrđeno i policijska istraga još traje. No, ono što je bitno jest da čim su došle prve dojave, reagirano je preko Centra 112, obaviješteni su sanitarni inspektor, vodoprivredni i ekološki inspektor te je policija izašla na mjesto događaja. Zagorski vodovod obavijestio je potrošače da je voda neispravna za piće, ali da se može koristiti u druge namjene. Mi smo kao osnivači bolnica i škola izdali priopćenje i upute kako se ponašati. Već su u četvrtak oko podneva došle prve analize, koje su potvrdile da su ugljikovodici i benzeni unutar zadanih parametara i da bi voda mogla biti za piće, ali je preporuka tako dugo dok ima miris, da se ne koristi za piće. Odmah se pristupilo čišćenju cijevi te očekujemo da bi se najkasnije tijekom subote stanje stabiliziralo. Ono što je najbitnije, jest da nismo imali nijednu prijavu da je netko tražio liječniku pomoć ili imao zdravstvene tegobe zato što je pio vodu. Također, bitno je da svi koji sudjeluju u radovima poput siječe drveća u šumama, da u vodozaštitnim područjima poštuju upozorenja koja su tamo s razlogom postavljena jer i jedna mala nezgoda može dovesti do velikih problema“ – kazao je župan Kolar te, nastavno na izlaganje gradonačelnika Zaboka Ivana Hanžeka predložio da se nadležnom Ministarstvu uputi zajednička inicijativa za bolje upravljanje područjima koja su proglašena vodozaštitnim.  

Situacijsku analizu problematike javnog linijskog prijevoza na području Krapinsko-zagorske županije iznijela je pročelnica županijskog upravnog odjela nadležnog za promet Sanja Mihovilić te naglasila kako su osnovni problemi neusklađenost prijevoznih oblika međusobno i s drugima, stalno ukidanje linija, ili izmjena postojećih, najave o daljnjoj racionalizaciji, te to što se dio autotaksi prijevoza obavlja kombi vozilima. „Javni prijevoz je ispod razine koja bi zadovoljila korisnike prijevoza. Ono što nudi novi zakon, koji je na snagu stupio u svibnju prošle godine, je mikro prijevoz. On je prvenstveno namijenjen ruralnim područjima, da se ona povežu s područjima na kojima se prijevoz odvija, što donosi i određene financijske obaveze, kako prema jedinicama lokalne samouprave, tako i regionalne i državne. Ako bismo mi to proveli u skladu s tom regulativom, potrebni su nam pravilnici od strane Ministarstva prometa. Postoji zakon o otocima, naša ruralna područja isto tako su izolirana i uz sve ovo, potrebna je državna potpora da bi sve to moglo funkcionirati. Treba izraditi analize stanja na području naše županije i sve jedinice lokalne samouprave se trebaju uključiti. Za sve jedinice lokalne samouprave nudi se mogućnost kvalitetnijeg prijevoza za stanovništvo, ali uz subvenciju. Na Ministarstvu prometa je da nam da naputak i onda ćemo moći napraviti neke programe i naputke kako to riješiti, ali striktni datum nije do nas, nego do Ministarstva prometa“ – istaknula je pročelnica Mihovilić. Župan Željko Kolar istaknuo je da će se, kao zaključak s ovog sastanka, poslati požurnica prema nadležnom ministarstvu, da se što prije donese pravilnik. „Kada dobijemo pravilnik, napravit ćemo radionicu i sastanak. Odazovite se, da vidimo kako se možete uključiti“ – pozvao je župan čelnike općina i gradova te dodao da do tada Županija neće subvencionirati prijevoz na području neke od jedinica lokalne samouprave.

Predsjednica Županijskog školskog športskog saveza Tatjana Tuđa i tajnik Radovan Cesarec predstavili su aktivnosti Saveza te podsjetili kako je u natjecanjima pod okriljem Saveza u 2018. godini sudjelovalo više od 4.800 sudionika.  Tomislav Bosak, voditelj prodaje Huawei Hrvatska održao je prezentaciju na temu Pametni gradovi, a zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek govorila je o razvijanju novih socijalnih usluga za marginalizirane društvene skupine, odnosno za žene žrtve nasilja. Zamjenica ravnateljice Zagorske razvojne agencije Helena Matuša i direktorica nacionalnog ureda Svjetskog investicijskog foruma poslovnih anđela predstavila je planirane aktivnosti Ureda i mogućnosti koje će pružati za razvoj gospodarstva.

 


Fotogalerija