Zagorje
Bajka na dlanu

Održana 1. Zagorska pekmezijada

Datum objave: 3. rujna 2022.

Na 1. Zagorskoj pekmezijadi je sudjelovalo 10 ekipa koje su pekmez kuhale na tradicionalan, starinski način. Svaka ekipa sastojala se od 5 natjecatelja te je dobila 20 kilograma šljiva i 5 kilograma šećera, dok su ostale mirodije koristile po vlastitom izboru. „Svaka natjecateljska ekipa 10 teglica zadržava za sebe, a 20 teglica od svake ekipe bit će spremljeno za donaciju. Već smo ranije najavili da ćemo jedan dio pokloniti Udruzi osoba s intelektualnim teškoćama u Krapini, a drugi dio našoj veteranskoj bolnici kako bi se pokušali zahvaliti za sve ono dobro što oni čine za nas hrvatske branitelje“ – kazao je predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Josip Horvatin te kao termin 2. Zagorske pekmezijade najavio 2. rujna 2023. godine.

Pekmezijadu je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, a na njoj se natjecala i ekipa Krapinsko-zagorske županije u kojoj su bili županijski vijećnici Davor Kljak i Đurđa Mohač, članica odbora za turizam Županijske skupštine Brankica Bubanko, pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove Vlatka Mlakar i ravnateljica Javne ustanove za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode Krapinsko-zagorske županije Dijana Hršak. Župan Kolar je ovom prilikom istaknuo hvalevrijednu suradnju braniteljskih udruga iz Krapinsko-zagorske županije i Slavonije, prvenstveno Jarmine i Duge Međe. Njihova suradnja i braća Josip i Mirko Horvatin doveli su pekmezijadu u Zagorje, a pekmez se kuhao upravo od šljiva iz Duge Međe. „To je ove godine napravljeno na jedan vrlo simpatičan i dobar način, a sljedeće godine, nadam se da ćemo ju napraviti tako da ćemo jedan dio pekmeza kuhati od naših domaćih šljiva, a drugi dio od šljiva iz Duge Međe pa ćemo vidjeti koji je bolji“ – poručio je župan Kolar te naglasio kako je Županija odlučila sudjelvoati i sa svojom ekipom kako bi prije svega odali priznanje braniteljima i braniteljskoj udruzi iz Zaboka koja je organizirala ovu manifestaciju te poslali poruku zajedništva.

Sve prisutne pozdravio je i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, dok su među okupljenima bili i gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić, načelnik Općine Bedekovčina Darko Ban, načelnik Stubičkih Toplica Josip Beljak te načelnik Općine Jarmina Goran Ileković.

Prvo mjesto u pripremanju pekmeza osvojila je Udruga branitelja i dragovoljaca Domovinskog rata Bedekovčina, drugo mjesto Krapinsko-zagorska župania te treće mjesto Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata Bedekovčina. 

U popratnom programu održane su i sportsko-zabavne igre.


Fotogalerija