Zagorje
Bajka na dlanu

Održana 21. sjednica Savjetodavnog vijeća HZZ PU Krapina

Datum objave: 5. ožujka 2014.

 

Uz članove Savjetodavnog vijeća sjednici su bili nazočni:

• zamjenica župana KZŽ Jasna Petek, zamjenik gradonačelnika grada Krapine Dragutin Kozina, stručna suradnica HGK-Županijske komore Krapina Lucija Šipek, ravnatelj SŠ Krapina Ivica Rozijan, ravnatelj SŠ Konjšćina Dragutin Petanjek, ravnateljica SŠ Oroslavje Natalija Mučnjak, ravnateljica SŠ Zlatar Zdenka Rogina, ravnatelj SŠ BedekovčinaZlatko Radman, ravnateljica SŠ Zabok Draženka Jurec, v.d.direktorice ZARA d.o.o. Helena Matuša.

 

Raspravljalose po slijedećem Dnevnom redu:

• Kretanja na tržištu rada I.-XII. mjesec 2013. god.,

• Mjere aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a,

• Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti,

• Profesionalno usmjeravanje učenika i zajednički projekt prezentacije zanimanja,

• Plan aktivnosti HZZ PU Krapina.

 

Na sjednici Savjetodavnog vijeća prezentirano je stanje odnosno kretanje na tržištu rada Krapinsko-zagorske županije za razdoblje I.-XII. mjesec 2013. koje obilježava povećanje prosječnog broja nezaposlenih osoba u evidenciji Hrvatskog zavoda za zapošljavanje PU Krapina za 4,1%u odnosu na 2012. g., smanjenje broja nezaposlenih krajem godine za 3,9%u odnosu na 31.12.2012., povećan broj zaposlenih iz evidencije za 29%, te smanjen broj ulazaka u evidenciju za 4,1%u odnosu na 2012. godinu.

Prisutni su upoznati sa Smjernicama za provedbu aktivne politike zapošljavanja u 2014.godini, odnosno Mjerama iz nadležnosti Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a informirani su i o novostima vezanim za Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti.

 

Nakon rasprave u kojoj su sudjelovali svi prisutni, doneseni su slijedeći zaključci:

• Kretanja na tržištu rada posljedica su gospodarske krize, u KZŽ ipak dolazi do padabroja nezaposlenih,a očekuje se da će najavljene investicije dovesti do povećanja zaposlenosti, odnosno gospodarskog rasta i otvaranja novih radnih mjesta.

• na svim razinama stvarati pozitivno okruženje za ulaganje jer samo stvaranjem novih radnih mjesta možemo smanjivati nezaposlenost, a očekuje se da će mjere zapošljavanja, poticanja poduzetništva i obrtništva povećati kapacitete malih i srednjih poduzetnika kako bi se poduzetnici razvijali te kako bi mogli zadovoljiti zahtjeve koji se prema njima postavljaju na tržištu.

• Mjerama Aktivne politike zapošljavanja iz nadležnosti HZZ-a obuhvaćen je niz ciljanih skupina, iste moraju biti u cilju povećanja razine zapošljivosti, jačanju podrške samozapošljavanju.

• zajedničke aktivnosti na prezentaciji zanimanja u osnovnim školama podržavaju se i nastavljaju u školskoj godini 2013/2014.

• podržava se održavanje Sajma poslova i Dana profesionalnog usmjeravanja 2014. g. u proljetnom terminu, te pozivaju svi zainteresirani da se pridruže aktivnostima na Sajmu.

 

 


Fotogalerija