Zagorje
Bajka na dlanu

Održana 6. sjednica Povjerenstva KZŽ za provedbu natječaja „Kreditom do uspjeha“

Datum objave: 23. studenoga 2015.

Povjerenstvo je na sjednici odobrilo 5 novih zahtjeva poduzetnika koji su zatražili kredite u ukupnom iznosu od 5.040.000,00 kuna, uz vlastita sredstva u iznosu od 1.060.000,00 kuna.  Povjerenstvo je dosad pozitivno ocijenilo  43 zahtjeva, u ukupnom traženom iznosu od 61.657.088,00 kn, čijom je realizacijom planirano otvaranje 134 novih radnih mjesta. Za poduzetnike i obrtnike s područja Krapinsko-zagorske županije u sklopu natječaja predviđena je kreditna kvota od 68 milijuna kuna.

Natječaj je raspisalo Ministarstvo poduzetništva i obrta koje kroz kreditnu liniju subvencionira kamatnu stopu za proizvodne djelatnosti u iznosu od 2 postotna poena te za uslužne djelatnosti 1 postotni poen, dok Krapinsko-zagorska županija za obje djelatnosti subvencionira po 1 postotni poen. U provođenje programa na području Krapinsko-zagorske županije uključene su i sljedeće banke: ZABA d.d., PBZ d.d., HPB d.d., HYPO d.d., Veneto banka d.d., SG Splitska banka d.d., Samoborska banka d.d., ERSTE d.d. i VABA d.d. Najniži iznos kredita je 100 tisuća kuna, a najviši pet milijuna kuna. Program podržavaju i sve jedinice lokalne samouprave s područja Krapinsko-zagorske županije sa jednim postotnim poenom.

Korisnici programa mogu biti mikro, mali i srednji subjekti malog gospodarstva koji ulažu na području Krapinsko-zagorske županije. Programom se subvencionira kamata na kredite za projekte koji obuhvaćaju kupnju, izgradnju, uređenje ili proširenje gospodarskih objekata, kupnju nove opreme ili pojedinih dijelova nove opreme te za obrtna sredstva do 20 posto (za projekt iz uslužne djelatnosti) i 30 posto (za projekt iz proizvodne djelatnosti) iznosa ukupno odobrenog kredita. Prednost pri dodjeli subvencija imat će projekti proizvodne djelatnosti, projekti od značaja za gospodarski razvoj Županije te projekti kojima se otvaraju nova radna mjesta.