Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. listopada 2009.

U organizaciji Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija, ReSPE i Zaklade Konrad Adenauer, 26. i 27. studenoga je na Plitvičkim Jezerima održana 7. po redu konferencija „Learning Europe“, ovaj puta posvećena izazovima u obrazovanju i komunikaciji unutar europskog konteksta. Gotovo sedamdesetak sudionika – među kojima i predstavnici Krapinsko-zagorske županije – raspravljalo je o nekoliko tema, koje su – uzimajući u obzir trenutnu poziciju Republike Hrvatske u pristupnim pregovorima – sve značajnije.
Međunarodni i domaći stručnjaci govorili su tako o profilu službenika koji rade ili će raditi u institucijama Europske unije, potom o pozicioniranju države u europskom kontekstu,  zatim o cjeloživotnom učenju s naglaskom na europske integracije i to kao pokretačkoj snazi u modernizaciji javne uprave, a bilo je riječi i o nacionalnoj koordinaciji aktivnosti vezanih uz Europsku uniju.
Zaključeno je kako u narednom razdoblju treba još više pažnje pokloniti komuniciranju s građanima kada su u pitanju europske integracije, ali kroz dvosmjernu komunikaciju i držeći se smjernica za vidljivost. Slijedom toga potrebno je snažnije raditi na obrazovanju različitih ciljnih skupina, što će podrazumijevati i pripremu za funkcioniranje unutar institucija Europske unije, odnosno predstavljanja Republike Hrvatske u europskom kontekstu.  U okviru gotovo svih radionica istaknuta je važnost investiranja u ljude, kao i činjenica da će i Hrvatska trebati više vrednovati kompetencije stečene neformalnim obrazovanjem i radnim iskustvom.  Između ostaloga, primjere iz prakse prezentirali su gosti iz Malte, Slovenije, Mađarske, Irske, Poljske, Francuske, Nizozemske i drugih zemalja članica.
Na konferenciju su govorili i predstavnici Kraljevine Švedske, trenutne zemlje – predsjedateljice, kao i David Hudson, privremeni otpravnik poslova Delegacije Europske komisije u Republici Hrvatskoj.