Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 16. veljače 2015.

U petak, 13. veljače održana je 7. sjednica Županijskog povjerenstva za ravnopravnost spolova. Sjednicu, na kojoj je prisutna bila zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, vodila je predsjednica Povjerenstva Tajana Broz.

Raspravljalo se prema dnevnom redu:

  1. Utvrđivanje aktivnosti tijekom 2015. godine,
  2. Pitanja i prijedlozi.

Članice povjerenstva usredotočile su se na planiranje aktivnosti u prvoj polovici 2015. godine. Izdvajamo obilježavanje nekoliko značajnih datuma poput Međunarodnog dana žena (8. ožujka) i Međunarodnog dana borbe protiv homofobije i transfobije (17. svibnja), sudjelovanje na Koordinaciji županijskih povjerenstva za ravnopravnost spolova i suradnju s povjerenstvima za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini. Aktivnosti će se, prema već ustaljenoj praksi, provoditi u suradnji s organizacijama civilnog društva i tijelima javne vlasti. 

Na sjednici se raspravljalo i o Europskoj povelji za ravnopravnost spolova na lokalnoj razini i mogućnosti njezine implementacije u Krapinsko-zagorskoj županiji. Riječ je o povelji Vijeća europskih općina i regija, najveće organizacije lokalnih i regionalnih vlasti u Europi koja već dugi niz godina aktivno potiče ravnopravnost žena i muškaraca na lokalnoj i regionalnoj razini. Ovom Poveljom se lokalne i regionalne vlasti žele političkom obavezom (potpisivanjem Povelje) dodatno potaknuti u provođenju politike ravnopravnosti spolova.