Zagorje
Bajka na dlanu

Održana investitorska konferencija Najbolji za najbolje

Datum objave: 1. prosinca 2021.

Osamdeset timova iz svih dijelova Hrvatske te podjednaki broj inovativnih poduzetničkih projekata koji stvaraju društveni učinak, prošlo je dosad BAIF-ov program investicijske spremnosti čime je okončana prva faza Projekta s konačnim ciljem razvoja alternativnog tržišta kapitala usmjerenog na ulaganja u poduzetnike početnike koji mogu generirati i društveni učinak. 

 

Investitorskom konferencijom, u organizaciji partnera projekta BAIF  (nositelj projekta je Krapinsko – zagorska županija a partneri su Zagorska razvojna agencija, Poduzetnički centar Krapinsko – zagorske županije, Feelsgood Capital Partners, Hrvatska udruga poslodavaca) te kroz partnerstvo s Bird Incubatorom, službeno je otpočela druga faza projekta koja uključuje sve zainteresirane dionike u promicanju poduzetničko investicijskog ekosustava za ulaganja u poduzetnike početnike u Hrvatskoj.

 

Poduzetničke ideje koje svojim poslovanjem stvaraju pozitivan društveni učinak za gospodarstvo i društvo u cjelini, doprinose rješavanju ključnih društvenih izazova današnjice, promiču održivi razvoj i inovativne načine poslovanja, generirajući pritom nova radna mjesta fokus su ovog projekta. 

 

U Hrvatskoj je i dalje relativno nizak broj društvenih poduzetnika kao i nedostatak privatnih investicija i odgovarajućih financijskih uvjeta, dok sa strane potencijalnih investitora postoji nedostatak razumijevanja za koncept ulaganja u društvene poduzetnike.v Projektom BAIF želi se pozitivno utjecati na trenutnu investicijsku klimu kroz konstruktivan dijalog javnog i privatnog sektora koji podržava pozitivan poduzetnički ekosustav u cilju uspostavljanja novog održivog mehanizma za ulaganja koja dodatno vrednuju društveni učinak.

 

Konferenciju je otvorio Igor Škrgatić, predsjednik Udruge malih i srednjih poduzetnika u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, koji je tom prilikom istaknuo; “Projekt smo prepoznali od početka i rado sudjelovali u njemu jer vjerujemo da povezuje dvije teme bitne za hrvatsko poduzetništvo: pristup kapitalu u početnim fazama razvoja projekta i mjerenje društvenog učinka. Nakon četiri grada, četiri boot campa i nekoliko desetaka timova na pitch sessionima možemo potvrditi da je projekt ispunio očekivanja i da ne moramo brinuti o budućnosti poduzetništva, mladih i kreativnih ljudi s inovativnim idejama koje će svijet oko nas učiniti boljim nam ne nedostaje. Također, veseli me najaviti kako nas početkom 2022. godine očekuje još jedan turnus radionica investicijske spremnosti za 20-tak timova koji nisu imali prilike ranije pristupiti programu”¸rekao je Škrgatić.

 

Okupljene je ispred organizacijskog odbora projekta BAIF, pozdravila i Helena Matuša, direktorica Poduzetničkog centra Krapinsko zagorske županije: “Projektom stvarano mogućnost za ulaganja u startupove u vrlo ranim razvojnim fazama. Vidljivo je da ovakav rizični kapital nedostaje na tržištu. Danas razgovaramo s onima kojima su takva ulaganja namijenjena – startupovima, ali i potencijalnim koinvestitorima koji vide prednost u osiguravanju veće financijske injekcije u poduzetnike u koje ulažu. Kroz ovaj projekt, Krapinsko – zagorska županija se s parterima pozicionira kao novo mjesto za realizaciju uspješnih investicija. Aktivnost koja slijedi je nastavak dijaloga s investitorima i osmišljavanje mehanizma koji će funkcionirati u Hrvatskoj”, rekla je Matuša.

 

Na konferenciji je potom održana panel diskusija na temu uspostave BAIF mehanizma za ulaganje s društvenim učinkom, koju je moderirao Pierre Matek iz Feels good Capital partenrs, a u kojoj su sudjelovali Dražen Oreščanin iz Poslovne inteligencije, Tajana Barančić iz Astra Poslovni inžinjering i Nina Dremelj, predsjednica Business Angels of Slovenia. 

 

Kruna cijelog događanja bio je “pitch contest” za pet najboljih timova koji su prošli BAIF-ov program investicijske spremnosti. Priliku za predstavljanje svojih projekata investitorima dobili su Aquarel, Nuotwo, Going Remotely, Roll+ i Mindrunner Games, a pobjednik je tim Nuotwo, kojem je tom prilikom uručena nagrada MINDSMITHS IMPACT CREDITS u iznosu 100.000,00 kuna. O pobjedi su otvorenim glasovanjem odlučili svi sudionici konferencije.

 

Marko Brkljačić iz pobjedničkog tima NUOTWO nije krio svoje zadovoljstvo zahvalivši cijelom timu BAIF-a na kontinuiranoj podršci, savjetima, prijateljskoj suradnji, umrežavanju i druženju. Nagrada ga je ugodno iznenadila i tek treba promisliti na što će utrošiti dobivena sredstva. Nuotwo se bavi razvojem carbon capture tehnologije, na tržištu su posljednje dvije godine, a misija im je smanjiti ugljični otisak i energetsku potrošnju gradova. Više o Nuotwo na: https://www.nuotwo.com/

 

“S obzirom Krapinsko – zagorska županija prepoznaje potrebe gospodarstva, tako smo bili i svjesni da je nužno stvoriti sustav koji će podržavati startup zajednicu. Projekt BAIF, čiji smo inicijatori i nositelji, radi upravo to –  spaja investitore i startupove u njihovoj vrlo ranoj fazi rasta. Konferencija Najbolji za najbolje pokazala je da u Hrvatskoj postoji kvalitetna investitorska zajednica, a projekt BAIF pokazao je da postoje zdravi startupovi u koje je vrijedno uložiti. Županija će nastaviti pokretati ovakve inicijative i pružati potporu“, rekao je župan Željko Kolar.


Fotogalerija