Zagorje
Bajka na dlanu

Održana Konferencija „Internacionalizacija poslovanja“

Datum objave: 1. prosinca 2014.

Konferenciju je organizirala Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina uz pomoć Predstavništva HGK u Bruxellesu te u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom i Europskom poduzetničkom mrežom. Skup je bio namijenjen malim i srednjim tvrtkama Hrvatske i regije s ciljem upoznavanja poduzetnika s europskim i nacionalnim mjerama pomoći internacionalizacije poslovanja i podrške izvozu.

Na otvorenju konferencije dobrodošlicu je svima poželio direktor HGK ŽK Krapina Josip Grilec, a prisutnima se obratio i Domagoj Juričić, potpredsjednik Hrvatske gospodarske Komore, nakon čega je konferenciju otvorio zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova i koordinator Povjerenstva za internacionalizaciju hrvatskoga gospodarstva Joško Klisović, panel diskusijom na temu Hrvatska – Akcijski plan podrške izvozu 2014.-2015.

Zamjenik ministrice Klisović je u svojem izlaganju istaknuo da je tema izvoza dosad dobivala premalo pažnje, kako među medijima, tako i među javnošću i političarima te je dodao da u posljednje vrijeme svi ipak postaju svjesni da je izvoz motor oporavka gospodarstva, koji daje nadu i ima najveću snagu.

„Danas kada govorimo o izvoznim poduzećima, gledamo ih kao najzdraviji segment hrvatskog gospodarstva, gledamo ih kao tvrtke koje znaju kako uspješno poslovati i koje nameću obrazac uspješnog poslovanja.

Izvoz nam počinje nuditi odgovore na ona najteža pitanja – rasta i zapošljavanja. Svima u Hrvatskoj je jasno da smo malo tržište, da je kupovna moć građana slaba i da se ne može prodati sve ono što se proizvede.

Ako ne možemo prodati u Hrvatskoj, onda moramo krenuti na strana tržišta gdje je veća potražnja za robama i uslugama, kako bismo doprinijeli domaćoj proizvodnji i zaposlili više ljudi. Upravo iz tog razloga tema internacionalizacije je izrazito bitna“.

Zamjenik ministrice vanjskih i europskih poslova Joško Klisović također je dodao da je Krapinsko-zagorska županija odabrana da bude prva na popisu županija u kojima će biti održana konferencija na temu internacionalizacije, iz razloga jer je riječ o županiji koja je izvozno orijentirana, čije gospodarstvo bilježi pozitivne rezultate, unatoč činjenici da recesija u Hrvatskoj traje već petu godinu.

 

Prisutnima se na otvorenju konferencije obratio i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji se pritom dotaknuo teme gospodarske diplomacije u funkciji izvoza, za koju je istaknuo da je  neophodna te da je svaka ozbiljna država mora imati.

„Kada domaći poduzetnik krene u proboj na strano tržište, u zemlji koja mu je nepoznata, od diplomacije se očekuje da ga upozna sa uvjetima koji vladaju na tom tržištu te da mu pomognu da ostvari prve kontakte sa potencijalnim partnerima.

Kad govorimo o temi izvoza, u Krapinsko-zagorskoj županiji u proteklom razdoblju bilježimo rast a očekujemo da će rezultati za 2014. godinu biti još bolji, s obzirom da smo izdali 14 građevinskih dozvola za izgradnju novih hala.

Ujedno koristim priliku da se javno zahvalim i čestitam zagorskim poduzetnicima i obrtnicima na pozitivnim rezultatima koje ostvaruju, unatoč gospodarskoj krizi – rezultati ne izostaju upravo iz razloga jer su izvozno orijentirani, i to već dugi niz godina“, rekao je župan Željko Kolar.

 

Zamjenik voditelja Odjela za međunarodne odnose i misije za rast Opće uprave za poduzetništvo i industriju Europske komisije, Christos Kyriatzis govorio je o EU strategiji za internacionalizaciju te budućim planovima i programima za poduzetništvo. Savjetnik za poslove internacionalizacije Eurochambresa, Philippe Adriaenssens imao je izlaganje na  temu EU potpornih inicijativa za male i srednje poduzetnike: Program East Invest; poslovni centri, poslovne mreže i poslovne avenije u Aziji. Direktorica Sektora za međunarodne poslove Hrvatske gospodarske komore Ružica Gelo govorila je o uslugama HGK u internacionalizaciji poslovanja. Predsjednik Uprave tvrtke Vetropack Straža d.d., Hum na Sutli, Tihomir Premužak  iznio je primjere dobre prakse u internacionalizaciji poslovanja, kao i  Ivan Šulog, vlasnik tvrtke Šulog d.o.o. iz  Donje Bistre.

U drugom dijelu konferencije Zdenka Lončar, pomoćnica ministra poduzetništva i obrta imala je izlaganje na temu nacionalne mjere pomoći u internacionalizaciji poslovanja, Oscar Altimira, projekt menadžer međunarodne javne nabave Predstavništva Vlade Katalonije u Bruxellesu, govorio je o internacionalizaciji MSP-a kroz EU sredstva – natječaji, darovnice, H2020, Bojan Varivoda, voditelj projekata Njemačko-hrvatske industrijske i trgovinske komore o njemačkim vanjskotrgovinskim komorama  kao poveznicama za njemačko tržište, Vesna Torbarina, voditeljica Europske poduzetničke mreže pri HGK o uslugama EEN-a u internacionalizaciji poslovanja, Josip Grilec, predsjednik HGK ŽK Krapina i direktor tvrtke Stražaplastika d.d. i  Anđelko Švaljek, direktor tvrtke Regeneracija d.o.o. o Hrvatskoj kao primjeru dobre prakse u internacionalizaciji poslovanja.


Fotogalerija