Zagorje
Bajka na dlanu

Održana konferencija na temu Sukob interesa

Datum objave: 3. listopada 2018.

Među okupljenima na konferenciji bili su i župan Željko Kolar, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek,  pročelnici upravnih odjela Krapinsko-zagorske županije te direktori i ravnatelji županijskih trgovačkih društava i ustanova.

Župan Željko Kolar je na početku tribine pozdravio okupljene te istaknuo kako je zadatak Antikorupcijskog povjerenstva Krapinsko-zagorske županije educiranje građana na koji način mogu reagirati na eventualna saznanja o korupciji, koji su to mehanizmi koje mogu koristiti, a isto tako i nositeljima izvršne vlasti skrenuti pozornost na neke događaje i stvari koje bi se mogle dogoditi, a nisu primijećene unutar sustava. „Mi smo, kao državni dužnosnici, bili na seminaru kojeg je u Varaždinu organiziralo Antikorupcijsko povjerenstvo na razini države i tamo smo dogovorili suradnju između državnog povjerenstva i našeg županijskog te je između ostalog dogovoreno da ćemo održati jednu edukaciju. Ovdje su danas svi moji pročelnici, direktori naših poduzeća, ravnatelji ustanova, jer se mi moramo educirati čitavo vrijeme i izuzetno je važno da u pojedinim trenucima znamo kako moramo postupiti. Uvijek je dobro nanovo pročitati zakon, a ako niste sigurni, najbolje je pitati nadležno povjerenstvo prije nego povučete potez“ – rekao je župan Kolar.

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki je podsjetila kako je Odluku o osnivanju Antikorupcijskog povjerenstva Krapinsko-zagorske županije donijela je Županijska skupština na 10. sjednici svog prošlog saziva.  „Jednostavno do onda nije bilo ljudi koji su se htjeli javiti, sjesti zajedno za stol te prvo sebi objasniti što znači rad u antikorupcijskom povjerenstvu, a zatim dakako educirati i stanovništvo i nositelje javnih dužnosti“ – rekla je predsjednica Skupštine KZŽ Vlasta Hubicki te na organizaciji tribine čestitala članovima Antikorupcijskog povjerenstva, među kojima su iz redova vijećnika Županijske skupštine predsjednik Povjerenstva Stjepan Ranogajec i član Mladen Popović.

Predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva Krapinsko-zagorske županije Stjepan Ranogajec naglasio je kako Povjerenstvo djeluje prvenstveno preventivno. „Upozoravati na negativne pojave, kontrolirati određene koruptivno visokorizične procese i svoje spoznaje prosljeđivati nadležnim institucijama te od njih tražiti odgovore o poduzetim radnjama. Cilj današnje konferencije je prevenirati sukobe interesa na svim razinama. Ako zaključci budu oživotvoreni u samo nekoliko neostvarenih sukoba interesa, makar i od onih koji će o njoj samo čuti, ovaj naš posao ima smisla“ – istaknuo je predsjednik Antikorupcijskog povjerenstva KZŽ Ranogajec.

Izlaganje na temu Preventivno djelovanje Povjerenstva o odlučivanju sukoba interesa održao je zamjenik predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Davorin Ivanjek. Zvonimir Bunić iz Sektora za suzbijanje korupcije Ministarstva pravosuđa RH govorio je o temi Sukob interesa – strategija i akcijski planovi. Antikorupcijski stručnjak i bivši predsjednik Transparency Internationala Hrvatska Zorislav Antun Petrović govorio je na temu Povijest legislative o sukobu interesa. U sklopu izlaganja istaknuto je kako je Krapinsko-zagorska županija jedna od aktivnijih i zainteresiranijih za pitanje antikorupcije. „Moje iskustvo je da je u Hrvatskoj, što je neka županija zapadnije i sjevernije, rizik od korupcije u njoj manji. U Krapinsko – zagorskoj županiji postoji dobra volja da se rizik od korupcije smanji. Ovo je jedna od rijetkih Županija koja ima Antikorupcijsko povjerenstvo. Povjerenstva su preventivna tijela i ona bi trebala pomagati izvršnoj vlasti da smanji rizik od korupcije i da ujedno definira propise, da se što efikasnije upravlja javnim dobrima“ – istaknuo je antikorupcijski stručnjak Zorislav Antun Petrović.

Moderirao je član Antikorupcijskog povjerenstva Nikola Kristić.


Fotogalerija