Zagorje
Bajka na dlanu

Održana Konferencija Turizam na ruralnom području s rukom u ruci s prirodnom i kulturnom baštinom

Datum objave: 8. travnja 2015.

U kongresnom centru Thermani u Laškom (Slovenija) je u srijedu, 8. travnja održana konferencija Turizam na ruralnom području s rukom u ruci s prirodnom i kulturnom baštinom. Konferencija je održana u sklopu provedbe prekograničnog projekta Upoznajmo i uživajmo te je djelomično financirana sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj. Organizirana je s ciljem predstavljanja ovog projekta, lokalnih specijaliteta iz slovenske Savinjske regije i Krapinsko-zagorske županije te načina i važnosti interpretacije kulturne i prirodne baštine u kombinaciji s lokalnim prehrambenim specijalitetima. Hrvatski partneri ovog projekta su Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Zagorska razvojna agencija. Župan Željko Kolar je u svom obraćanju prisutnima na konferenciji rekao da su autohtoni proizvodi, način života, tradicija i kultura ono što najviše zanima turiste. Župan je istaknuo da naši proizvodi po kvaliteti nimalo ne zaostaju za europskima, ali da se mora nastaviti raditi i na njihovoj prezentaciji, zaštiti i promociji.

Među izlagačima na Konferenciji bili su i Krešimir Krsnik, upravitelj Poljoprivredne zadruge Puran Zagorskih brega i Zvonko Sever, klanječki vinar koji je prisutne upoznao s autohtonom sortom vina Sokol.

 

Projekt Upoznajmo i uživajmo se provodi u suradnji Kmetijsko gozdarska zbornica Slovenije Kmetijsko gozdarski zavod Celje, a partneri na projektu su Združenje turističknih kmetij Slovenije, Krapinsko-zagorska županija, Turistička zajednica Krapinsko-zagorske županije i Zagorska razvojna agencija d.o.o. Projekt Upoznajmo se provodi od početka 2014. godine i do sada je u sklopu njega provedeno niz aktivnosti poput radionice o načinima učinkovitog komuniciranja s gostima i izrade kriterija za uključivanje ponuđača u projektne aktivnosti projekta. U sklopu projekta su na tradicionalnoj zagorskoj manifestaciji Štruklijadi, koja je prošle godine održana u Mariji Bistrici, sudjelovale i predstavnice Slovenije, a trenutno se provode individualna savjetovanja za poljoprivredna gospodarstva koja se bave turizmom na području Krapinsko-zagorske županije. Također se kreće u provedbu dvodnevnih radionica na temu sljubljivanja hrane i vina, a u izradi su i promotivni materijali za desetak poljoprivrednih gospodarstava koja se bave turizmom na području naše Županije sa ciljem što boljeg pozicioniranja na tržištu i privlačenjem što većeg broja turista. Upoznajmo i uživajmo predviđa i brojne druge aktivnosti od kojih izdvajamo studijsko putovanje ponuđača Krapinsko-zagorske županije u Savinjsku regiju radi upoznavanja sa slovenskim iskustvom u zaštiti proizvoda zemljopisnog podrijetla. Predviđeno vrijeme završetka projekta je lipanj 2015. godine. Ukupni proračun iznosi 211.518,32 eura, od čega iz europskih fondova dolazi 179.352,44 eura. Važno je naglasiti da su sve navedene aktivnosti unutar projekta za krajnje korisnike i sudionike besplatne.


Fotogalerija