Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. rujna 2014.

Ove godine Odbor organizira akciju „Djeca u prometu“ povodom koje će učenike na primjeren način upoznati s osnovnim prometnim pravilima sigurnog ponašanja u prometu. Tiskani su letci i plakati koji će biti istaknuti na oglasnim pločama škola te u razrednim odjeljenjima.

Akcija se organizira u suradnji s Policijskom upravom Krapinsko-zagorskom, koja će provesti preventivno edukativna predavanja učenicima 1.razreda osnovnih škola.

Sukladno tome je u ponedjeljak, 8. rujna, u prostorijama Krapinsko-zagorske županije organizirana konferencija za medije na kojoj su se javnosti obratili: župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Jakob Bukvić, predsjednik odbora za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije Ivan Jelenčić i policijski službenik iz PU KZŽ Marjan Grmovšek.

Župan Krapinsko- zagorske županije Željko Kolar istaknuo je kako prema zadnjim informacijama na prvi dan škole nije bilo nikakvih problema što znači da su svi školarci sretno stigli u škole te da se nastava počela bez problema redovno odvijati. Pohvalio je akciju koju provode Odbor za sigurnost i Policijska uprava jer je bitno da se na djecu od malena prenose pravila ponašanja u prometu. Župan je naglasio kako smo u današnje vrijeme svjedoci kako djeca dosta stradavaju u prometu, na svu sreću kod nas nema puno takvih slučajeva, čemu je zasigurno pridonio rad Odbora za sigurnost Krapinsko-zagorske županije i Policijske uprave Krapinsko-zagorske što je ujedno pokazatelj dobre suradnje unutar različitih društvenih tijela.

Načelnik Policijske uprave Krapinsko-zagorske Jakob Bukvić poželio je svim učenicima sreću u novoj školskoj godini te im skrenuo pozornost na opreznost u prometu i ujedno apelirao na sve vozače da pripaze na brzinu posebice u školskim zonama. Zahvalio se Krapinsko-zagorskoj županiji koja je jedna od rijetkih koja ima Odbor za sigurnost cestovnog prometa na uspješnoj i kontinuiranoj suradnji dugi niz godina . S ponosom je naglasio da u protekle četiri godine u Krapinsko-zagorskoj županiji nemamo ni jedno stradalo dijete u prometu.

Službenik PU KZŽ Marijan Grmovšek upoznao je prisutne sa statističkim podacima vezanim uz djecu u prometu. Napomenuo je da je u školskoj godini 2013/2014 u prometnim nesrećama stradalo 16-tero djece, od čega smrtnog stradavanja nije bilo, četvero djece zadobilo je teže tjelesne ozljede, a dvanaestero djece zadobilo je lakše tjelesne povrede što je nešto manje s obzirom na isti period prošle godine. Promijenila se struktura stradavanja djece prema njihovom svojstvu, 56 % stradalih čine djeca koja su stradala u vozilima te će policija u tom smjeru, osim nadziranja brzine vozača u školskoj zoni, naročitu pažnju posvetiti vezanju djece i prijevozu djece onako kako je to zakonom propisano. Naglasio je kako će policijski službenici obići škole te pritom održati predavanja za djecu, te će biti prisutni na roditeljskim sastancima kako bi roditeljima udijelili korisne savjete.

Predsjednik Odbora za sigurnost u prometu Krapinsko-zagorske županije Ivan Jelenčić napomenuo je kako odbor izdvaja sredstva zadnje dvije godine za nabavu bicikala po školama ti da svaka škola trenutno ima najmanje dva bicikla. Istaknuo je akciju koja se provodi u vrtićima za koju je izdvojeno cca. 30.000, 00 kuna , a sukladno kojoj su svim vrtićima kupljena edukacijska sredstva.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek istaknula je važnost prevencije i smanjenja broja ozljeda djece školske dobi što se vidi iz priloženih podataka Policijske uprave Krapinsko-zagorske. Naglasila je da je i jedno ozlijeđeno dijete previše stoga je važno i dalje podupirati ove hvalevrijedne projekte.

 


Fotogalerija