Zagorje
Bajka na dlanu

Održana Konferencija Županija 2023.: “Bez fiskalne decentralizacije nema dodatnog iskoraka”

Datum objave: 27. rujna 2023.

U Zagrebu je u srijedu, 27. rujna 2023. godine, održana Konferencija Županija 2023. godine.

Konferencija Županija 2023. održana je u organizaciji Hrvatske zajednice županija i tvrtke Libusoft CICOM kao prvi dio trodnevnog programa LC konferencije Panorama. Konferencija je otvorena panel raspravom Pogled u budućnost – osvrt na 30 godina regionalne demokracije u kojem su sudjelovali župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, župan Istarske županije Boris Miletić i župan Koprivničko-križevačke županije Darko Koren.

Župan Željko Kolar istaknuo je kako je Hrvatska među tri najviše centralizirane države i Europske unije te poručio kako se bez fiskalne decentralizacije neće moći napraviti dodatan dodatni iskorak u razvoju Hrvatske. „Mi jesmo mala zemlja, ali imamo svoje različitosti. Kolega Dobroslavić u Dubrovniku i ja u Zagorju imamo različitu strukturu gospodarstva, različitu povijest i kulturu i ne možemo samo prepisati stvari jedan od drugoga, a kamo li da netko s centralne razine nešto spušta na razinu svih županija i očekuje da ju mi primjenjujemo na potpuno isti način. Ovako se sigurno ne mogu postići tako dobri rezultati, koje bi mogli kad bi se do decentraliziralo i prebacilo na regionalnu samoupravu. Znamo da se već pokazalo da sve ono što država prepusti regionalnoj samoupravi postane brže i učinkovitije“ – poručio je župan Kolar te još jednom naglasio važnost da funkcionalnu decentralizaciju prati i ona fiskalna. „Treba reći da danas imamo stručne službe koje mogu odgovoriti bilo kojem projektu, javnom pozivu ili natječaju. I da su se prilikom raspodjele poreza na dohodak samo za jedan postotni poen povećala sredstva koja idu županijama, ni jedna županija ne bi imala manjak prihoda ili bi ostala na istoj razini“ – zaključio je župan Kolar.

BROJNA PREDAVANJA, PANELI i EDUKACIJE

Među predavanjima i panelima na konferenciji Županija 2023. izdvajamo i one na kojima su sudjelovale pročelnice iz Krapinsko-zagorske županije koje su ujedno i voditeljice radnih skupina Hrvatske zajednice županija. Pročelnica Upravnog odjela za javnu nabavu i EU fondove i voditeljica radne skupine zajednice županija za gospodarstvo i regionalni razvoj Vlatka Mlakar Sudjelovala je na panel raspravi Projekti koji pokreću gospodarstvo, poljoprivredu i digitalnu tranziciju. Pročelnica Službe za reviziju i voditeljica radne skupine zajednice županija za unutarnju reviziju Ivanka Znika sudjelovala  je na panel raspravi Kvaliteta i povećanje efikasnosti

„Mislim da nam je svima jasna da javna nabava s 80 % pridonosi uspješnosti nekog europskog projekat. Dakako da u njezinom provođenju ima puno izazova. Izuzetno je kompliciran Zakon o javnoj nabavi, a takva su i europska pravila“ – istaknula je pročelnica Mlakar i kao izrazito osjetljiva područja iz područja javne nabave u europski projektima navela definiranje predmeta nabave, rokove provođenja te sposobnost drugih gospodarskih subjekata na koje se često oslanjaju izravni ponuditelji.

„Unutarnja revizija, kao sustav unutarnjih kontrola daje značajan doprinos jačanju kvalitete i podizanju efikasnosti rada javne uprave“ – poručila je pročelnica Znika te naglasila kako je Krapinsko-zagorska županija prepoznala sustav unutarnjih kontrola i podigla na vrlo visoku razinu, kako bi učinkovito upravljala potencijalnim rizicima.

Na konferenciji Županija 2023. govorilo se i o sljedećim temama;

  • Utjecaj novog uredskog poslovanja na službeničke odnose, društvene djelatnosti i opće poslove
  • Analiza financiranja Županijskih razvojnih agencija na primjeru Županijske razvojne agencije Vukovarsko-srijemske županije-regionalnog koordinatora
  • Što se krije iza klika: kako radi digitalna uprava?
  • Uloga danih preporuka unutarnje revizije u poboljšanju i unapređenju sustava unutarnjih kontrola u javnom sektoru
  • Upravljanje stresom i kultura usklađenih odnosa u izazovnim vremenima
  • Planiranje mreža linija i planiranje troškova u sustavima županijskog javnog prijevoza putnika
  • Uvođenje sustava upravljanja kvalitetom u regionalnu samoupravu
  • Europski talent centar Hrvatska – Centri izvrsnosti Varaždinske županije
  • Osvrt na prvih mjeseca dana dvojnog iskazivanja cijena i drugih novčanih iskaza u kunama i eurima na primjeru županija
  • Prezentacija projekta „Žuta točka“ – Izradnje fundraising kulture u Hrvatskoj

Sve prisutne uvodno su pozdravili predsjednik Hrvatske zajednice županija Danijel Marušić, predsjednik Uprave Libusoft Cicom d.o.o. g. Marko Ignjatović državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU Domagoj Mikulić.

 


Fotogalerija