Zagorje
Bajka na dlanu

Održana osma sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 30. rujna 2014.

U četvrtak, 25. rujna 2014. godine održana je 8. sjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije. Na dnevnom redu sjednice našlo se 14 točaka, među kojima i ona koja se tiče izvršenja proračuna Krapinsko-zagorske županije u prvih šest mjeseci 2014. godine. Prilikom obrazlaganja navedene točke dnevnog reda, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da je izvršenje proračuna na 45%, napomenuvši da to prije svega znači da je bio dobro planiran. Župan Željko Kolar također je istaknuo da su u prvih šest mjeseci Županiji rasli izvorni prihodi, što ukazuje na pozitivne gospodarske trendove u zagorskom gospodarstvu. Župan Kolar također je dodao da je za još bolje gospodarske rezultate potrebno i dalje stvarati pozitivno ozračje, odnosno investicijsku klimu. Župan Kolar također je istaknuo da je Krapinsko-zagorska županija dobila bezuvjetno mišljenje o obavljenoj financijskoj reviziji proračuna za 2013. godinu.

 

Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine raspravljalo se o polugodišnjem izvješću o radu župana. „S obzirom na brojne aktivnosti koje smo odradili u prvoj polovici ove godine, oduljilo bi se da ih krenemo nabrajati, no svakako treba spomenuti resor gospodarstva. Tu bih istaknuo da smo u Zagrebu organizirali predstavljanje 100 najboljih zagorskih tvrtki, na kojem su se okupili predstavnici 20-ak veleposlanstava u Republici Hrvatskoj. Što se tiče same suradnje sa veleposlanstvima, posebno austrijskim i poljskim, moram istaknuti da je ona dobra, i da je bila uglavnom vezana za gospodarske aktivnosti. Kad je u pitanju lobiranje za projekte u Zagorju, tu smo također odradili znatan broj aktivnosti“, rekao je župan Kolar.

 

Predsjednica Skupštine Krapinsko-zagorske županije Vlasta Hubicki pohvalila je izvješće o radu župana, napomenuvši pritom da je iz njega vidljivo da su se neke stvari u Zagorju pokrenule.

 

Prethodno samoj sjednici, održan je i Aktualni sat, na kojem su županijski vijećnici postavljali pitanja. Mirka Krznara zanimalo je što je sa problemom velikog broja klizišta u Zagorju.

 

Župan Željko Kolar rekao je da se na području Krapinsko-zagorske županije tijekom posljednjih nekoliko godina otvorio velik broj klizišta, zbog čega su nastali veliki problemi. „Iz mjeseca u mjesec evidentiramo nove štete. Novac kojeg smo imali na raspolaganju već smo podijelili jedinicama lokalne samouprave za izradu projektne dokumentacije za sanaciju klizišta i šljunak. Da saniramo sva klizišta u Zagorju, trebalo bi nam preko 200 milijuna kuna. Nažalost tih novaca nemamo. Iz tog razloga, pokrenut ću zajedno sa županom Varaždinske županije Predragom Štromarom i županom Međimurske županije Matijom Posavcem inicijativu da Vlada Republike Hrvatske oformi poseban fonda za pomoć pri sanaciji klizišta sjeverozapadnoj Hrvatskoj“, rekao je župan Kolar.

 

Vijećnicu Tajanu Broz zanimalo je kako napreduje projekt Baltazar, u sklopu kojeg je Krapinsko-zagorska županija zaposlila 69 pomoćnika u nastavi, te da li postoje dugoročni planovi za ovaj projekt.

 

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek rekla je da se ove godine otvorila mogućnost za realizaciju projekta na puno kvalitetniji i sveobuhvatniji način, napomenuvši da su po prvi puta srednjoškolci u prilici dobiti pomoćnika u nastavi. Za provedbu projekta Krapinsko-zagorska županija od Ministarstva znanosti i sporta dobila je milijun i 825 tisuća kuna, rekla je zamjenica Petek te dodala da će u sklopu projekta Baltazar biti izrađen i vodič koji će sadržavati smjernice za selekciju i edukaciju kandidata te ostale potrebne informacije.

 

Vijećnika Josipa Kovačića zanimalo je kako napreduju radovi na brzoj cesti od Mokrica prema Mariji Bistrici, odnosno kad kreće druga faza radova od Bračka prema Bedekovčini. Župan Kolar rekao je da će brza cesta do čvora Bračak biti gotova do listopada 2015. godine, te je dodao da je natječaj za dionicu od Bračka do Bedekovčine završen te da je izvođač izabran.

 

Vijećnika Milana Kralja zanimalo je hoće li Krapinsko-zagorska županija donijeti rješenje o imenovanju članova Antikorupcijskog povjerenstva? Župan Kolar rekao je da je ovakvo tijelo potrebno imati, te je dodao da će do posljednje sjednice Županijske skupštine članovi biti imenovani.

 

Vijećnik Damir Hubak tražio je informaciju o tome kako napreduje rekonstrukcija stare bolnice u Zaboku, odnosno zašto ona još nije završena. Odgovarajući na pitanje, župan Kolar rekao je da radovi kasne zbog toga što je bilo problemima sa izvođačima radova. Probleme smo otklonili i do kraja godine radove ćemo privesti kraju. Nakon toga krenut će i gradnja doma za umirovljenike“,rekao je župan Kolar.

 

Ostali prihvaćeni prijedlozi odluka na 8. sjednici Skupštine Krapinsko-zagorske županije:

 

1) Izvješće o obavljenoj financijskoj reviziji Krapinsko-zagorske županije za 2013. godinu,

 

 

2) Polugodišnji izvještaj o izvršenju Proračuna Krapinsko-zagorske županije za 2014. godinu,

 

3) Polugodišnji izvještaj o izvršenju Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2014. godinu,

 

4) Prijedlog odluke o davanju suglasnosti na II. izmjene i dopune Financijskog plana Županijske uprave za ceste Krapinsko-zagorske županije za 2014. godinu,

 

5) Izvješće o utrošku proračunske zalihe za siječanj-kolovoz 2014. godine,

 

Polugodišnje izvješće o radu župana za razdoblje siječanj-lipanj 2014. godine,

 

7) Prijedlog odluke o odvodnji otpadnih voda u okviru sustava odvodnje Krapina,

 

8) Prijedlog zaključka o objavi poziva za isticanje kandidatura za članice/članove Županijskog savjeta mladih i njihove zamjenike,

 

9) Prijedlog odluke o osnivanju Savjeta za razvoj civilnog društva,

 

10) Prijedlog Kodeksa savjetovanja sa zainteresiranom javnošću u postupcima donošenja općih akata Krapinsko-zagorske županije,

 

11) Prijedlog rješenja o razrješenju i imenovanju mrtvozornika na području Krapinsko-zagorske županije,

 

12) Odluka o produljenju trajanja Strategije razvoja Krapinsko-zagorske županije u 2015. godini.

 


Fotogalerija