Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 14. rujna 2011.

Projekt UNLIMITED provodi se u sklopu grant sheme „Poticanje intenzivnijeg uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada“ Operativnog programa Razvoj ljudskih potencijala, financiranog iz IV. komponente Instrumenta pretpristupne pomoći (IPA). Nositelj projekta, čija vrijednost iznosi 99.579,87€, je Krapinsko – zagorska županija, partneri su Hrvatski zavod za zapošljavanje Područna služba Krapina i Zagorska razvojna agencija, a suradnici Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županije i Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina. Projekt će se provoditi do lipnja 2012. godine.

 

Početnoj konferenciji prisustvovalo je 30tak osoba: predstavnici vodećeg partnera i projektnih partnera, predstavnici medija, lokalne i regionalne uprave, udruge invalida s područja Krapinsko – zagorske županije te Anka Slonjšak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom.

 

Prisutne je pozdravio župan Krapinsko – zagorske županije, mr.sc. Siniša Hajdaš Dončić istaknuvši važnost projekta s obzirom na obuhvat svih segmenata društva, od osoba s invaliditetom i poslodavaca do civilnih udruga i institucija. Zamjenica župana Krapinsko – zagorske županije, gđa. Sonja Borovčak ukratko je prezentirala projekt UNLIMITED i aktivnosti koje će se provoditi u sklopu projekta te posebno naglasila nužnost uključivanja osoba s invaliditetom na tržište rada.

 

Gospodin Darko Varga, i sam poslodavac osobe s invaliditetom, obratio se prisutnima te prenio vlastita dobra iskustava. Tom je prigodom apelirao na ostale poslodavce da uključe osobe s invaliditetom u svoj rad te da dio svojih prihoda usmjere na socijalno osvještavanje i zapošljavanje osoba s invaliditetom.

 

Pročelnica HZZ PS Krapina, gđa. Mirjana Jurman održala je kratku prezentaciju o stanju na tržištu rada, istaknuvši kako ne postoji posebno radno mjesto za osobe s invaliditetom već da je svako radno mjesto koje odgovara njihovim znanjima i vještinama odgovarajuće radno mjesto za njih. Gđa. Tamara Blažinić – Papišta prezentirala je analizu anketa provedenih u sklopu projekta. Naglasila je kako poslodavci kao razloge nezapošljavanja osoba s invaliditetom najčešće navode neprilagođenost radnog mjesta, nedostatak potpore na radnom mjestu (asistent) te nedostatak radnog iskustva dok osobe s invaliditetom najčešće navode posjedovanje neadekvatnog obrazovanja, nedostatak znanja i vještina za kvalitetan rad. Takvi podaci ukazuju da ni poslodavci nisu upoznati sa mogućnostima osoba s invaliditetom niti su osobe s invaliditetom upoznate s radnim mjestima poslodavaca. Uočeno je da ni poslodavci ni osobe s invaliditetom koji su ispunili anketni upitnik nisu upoznati s postojećim poticajima i pogodnostima pri zapošljavanje osoba s invaliditetom. Stoga je nužno da se dodatno angažiraju osobe s invaliditetom, udruge osoba s invaliditetom, Fond za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje osoba s invaliditetom, ali i Hrvatski zavod za zapošljavanje, te HGK i HOK kako bi i osobe s invaliditetom i poslodavci bili upoznati s tim pogodnostima te se na taj način i promoviralo i poticalo zapošljavanje osoba s invaliditetom. Osobe s invaliditetom u najvećem broju smatraju da bi im povećalo zapošljivost i mogućnosti zapošljavanja stjecanje novih znanja i vještina te otvoreniji i spremniji poslodavci na zapošljavanja osoba s invaliditetom. Loša prometna povezanost još je jedan od važnih faktora koji utječu na zapošljavanje osoba s invaliditetom, odnosno osobe s invaliditetom ističu bolju prometnu povezanost kao nešto što bi im pomoglo u zapošljavanju i povećalo mogućnosti zapošljavanja. Dio osoba navodi da je potrebno da podignu vlastito samopouzdanje. Upravo se tu pokazuje potreba za aktivnostima na koje će se pokušati odgovoriti kroz ovaj projekt uključivanjem osoba s invaliditetom u motivacijsku radionicu, odnosno obrazovne aktivnosti.

 

Na kraju Početne konferencije prisutnima se obratila i gđa. Anka Slošnjak, pravobraniteljica za osobe s invaliditetom posebno naglasivši potrebu za opstankom ureda pravobranitelja te izrazito zadovoljstvo ciljevima projekta UNLIMITED i naporima Krapinsko – zagorske županije u potpori i pomoći koji pruža osobama s invaliditetom.