Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. travnja 2016.

O kretanjima na tržištu rada u Županiji za razdoblje siječanj-veljača ove godine govorila je predstojnica Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Mirjana Jurman, naglasivši pri tome kako od 2014. godine raste broj osiguranika HZMO, odnosno zaposlenih, „Broj nezaposlenih pada, stopa nezaposlenosti je 14,9%, što je manje u odnosu na stopu nezaposlenosti na razini Republike Hrvatske koja iznosi 17,2%“ naglasila je predstojnica Jurman i dodala „U odnosu na prethodne godine smanjuje se udio mladih osoba, a povećava udio starijih nezaposlenih osoba. Oko dvije trećine nezaposlenih osoba izlazi iz evidencije Zavoda zbog zapošljavanja – posljednje tri godine više od 6000 osoba. Kontinuirano raste broj traženih radnika, koji je u prva dva mjeseca ove godine za 22,7% veći od istog razdoblja 2015. godine.“

Članice i članovi Vijeća izrazili su zadovoljstvo pozitivnim kretanjima na tržištu rada, ali i ponovno ukazali na sve veći nedostatak odgovarajućih kadrova i potrebu prilagodbe sustava školovanja  tržištu rada. Vijeće je podržalo aktivnosti Županije u suradnji s Obrtničkom i Gospodarskom komorom te srednjim školama na poticanju usmjeravanja učenika na školovanje u deficitarnim zanimanjima.

 Gospodarsko-socijalno vijeće donijelo je Program rada za 2016. godinu. Dužnost predsjednika Vijeća na slijedećih godinu dana preuzeo je Damir Gorup, predstavnik Hrvatske udruge poslodavaca, a dužnost dopredsjednika Darko Šalković iz reda sindikalnih udruga i zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek- Jambrek. Sjednici su prisustvovali i predsjednik Županijske gospodarske komore Josip Grilec te tajnica Županijske obrtničke komore Renata Vranić.

 

Gospodarsko-socijalno vijeće u Krapinsko-zagorskoj županiji je na ovoj sjednici upoznato i s detaljima predstojećeg 9. Sajma poslova i obilježavanju Europskog tjedna poslodavaca.

 


Fotogalerija