Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 25. rujna 2018.

Sazvanom sjednicom obilježen je Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad ženama 22 rujna, koji se u Hrvatskoj obilježava u znak sjećanja na višestruka ubojstva koja su se dogodila na taj dan 1999. godine kada je na ročištu tijekom brakorazvodne parnice na zagrebačkom Općinskom građanskom sudu suprug ubio suprugu te sutkinju i odvjetnicu, a teško ranio zapisničarku. Nacionalni dan se obilježava u znak sjećanja i na sve druge žene koje su nasilno izgubile svoje živote.

Na sjednici se raspravljalo o radu Savjetovališta za žrtve nasilja u obitelji i SOS telefona na području Krapinsko-zagorske županije. Ispred Centra za edukaciju, savjetovanje i istraživanje iz Zagreba o ovoj problematici je govorila Tena Sambolić Petrišić, nova voditeljica ovog projekta kojeg zajedno provode CESI i Krapinsko-zagorska županija. Početkom sljedećeg mjeseca započet će nacionalna kampanja za provođenje novog trogodišnjeg projekta „Mreža podrške i suradnje za žrtve i svjedoke kaznenih djela“, kojeg će provoditi i CESI na području Krapinsko-zagorske županije.

Raspravljalo se i o provođenju online anketnog upitnika za fizičke i pravne osobe u cilju detektiranja ključnih problema problematike ravnopravnosti spolova, a koji će u konačnici biti osnova za donošenje novog Akcijskog plana djelovanja Povjerenstva za ravnopravnost spolova u narednom dugoročnom razdoblju.

Također je zaključeno  da se obilježavanje ovogodišnjeg Međunarodnog dana borbe protiv nasilja nad ženama 25. studenog održi dana 28. studenog 2018. godine u Zelenoj dvorani Centra za mlade Krapinsko-zagorske županije u Zaboku s početkom u 10.00 sati. Uz sudjelovanje predstavnika i predstavnica nadležnih institucija s područja Krapinsko-zagorske županije očekuje se sudjelovanje Ženske grupe KORAK iz Karlovca, sve sa ciljem razmjene iskustava u rješavanju ove problematike i dogovora o mogućoj suradnji u buduće.