Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 28. travnja 2015.

Stožer zaštite i spašavanja Krapinsko-zagorske županije je stručno, operativno i koordinativno tijelo koje pruža stručnu pomoć i priprema akcije zaštite i spašavanja kojima rukovodi župan, a aktivira se kada se proglasi stanje neposredne prijetnje, katastrofe i velike nesreće. Načelnik stožera je zamjenik župana za gospodarstvo Anđelko Ferek-Jambrek koji je i vodio posljednju sjednicu.

Najvažniji dio sjednice bilo je usvajanje Plana rada za 2015. godinu, a Stožer je osim njega donio i nekoliko drugih planova koji preciziraju aspekte planiranja reagiranja i samog reagiranja u slučaju potrebe.

Načelnik stožera je istaknuo da je Krapinsko-zagorska županija u ovoj godini povećala izdvajanja za sustav zaštite i spašavanja unatoč tome što je ukupni Proračun smanjen.

Predstavnici hitne medicinske pomoći, crvenog križa, HEP-a, policije i vatrogastva koji sudjeluju u radu stožera upoznali su ostale članova sa planovima i potrebama svojih službi u slučaju velike krizne situacije. Načelnik Stožera Anđelko Ferek-Jambrek je nakon rasprave zaključio da su operativne snage spremna za eventualne hitne slučajeve, na što upućuju i prošlogodišnje intervencije kod olujnog nevremena i nekoliko poplava. 

Članovi Stožera su na sjednici upoznati i s detaljima izrade Vanjskog plana zaštite i spašavanja od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari za pogon tvrtke Crodux plin d.o.o. – Terminal UNP-a Sveti Križ Začretje i Vanjskog plana zaštite i spašavanja od velikih nesreća koje uključuju opasne tvari za pogon tvrtke Tifon d.o.o. – Skladište i pretakalište naftnih derivata Zabok