Zagorje
Bajka na dlanu

Održana središnja županijska proslava Martinja, župan Kolar: “Ako je Zagorje bajka na dlanu, onda je Bojačno raj na zemlji”

Datum objave: 12. studenoga 2023.

Blagdan sv. Martina slavi se diljem Zagorja, a središnja županijska proslava održana je u nedjelju, 12. studenog 2023. u Bojačnom u Zagorskim Selima.

Susret je započeo svetom misom u kapeli sv. Martina nakon čega je uslijedila i sama ceremonija krštenja mošta, uz Cesargradske martinjske meštre.

Župan Željko Kolar istaknuo je važnost očuvanja ove tradicije. “Ako je Zagorje bajka na dlanu, onda je Bojačno raj na zemlji. Ovo je ostavština koju smo naslijedili od naših očeva i djedova. Kada putujem van granica naše županije, teško je ljudima objasniti zašto imaš kuću, a nedaleko vinograd i klet. Onda im kažem da slušaju zagorske pjesme. Ak crkvica je za dušu, za tijelo je klet, ak si bratec dobre volje dojdi k nama na breg. Zovemo samo ljude koji su dobre volje, koji se žele proveseliti, a upravo je takva i naša manifestacija. Kada dođete ovdje i pogledate ovaj krajolik, nema takvog mora koje bi moglo zamijeniti ovaj pogled”, rekao je župan Kolar te naglasio da je Zagorje vinska regija u kojoj se proizvode dekanteri, a vinari dobivaju prestižna priznanja po cijelom svijetu.

Da Martinje ima duboke korijene u vinogradarskoj tradiciji Hrvatske, a posebno u Zagorju, istaknula je načelnica Općine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak te zahvalila županu Kolaru i Krapinsko-zagorskoj županiji što već tradicionalno podupire ovu manifestaciju Martinja u Bojačnom, koje je kruna teškog rada u vinogradima svakog vinara.

Čast kume moštu pripala je načelnici Konjščine Aniti Krok, dok je kum bio župan Občine Podčetrtek Peter Misja.

Manifestaciju su posjetili i gradonačelnik Klanjca Zlatko Brlek, gradonačelnik Pregrade Marko Vešligaj, načelnica Kraljevca na Sutli Blanka Stipčić Berić, načelnik Kumrovca Robert Šplajt i načelnik Svetog Križa Začretje Marko Kos. U glazbenom dijelu programa nastupila je grupa Štimung.


Fotogalerija