Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 5. prosinca 2012.

Svrha ove tribine bila je senzibiliziranje javnosti i stručnjaka na temu alkoholizma kod mladih s ciljem smanjenja konzumacije odnosno zlouporabe alkohola te definiranja uloge obitelji i sustava u prevenciji.

Predavanja su na tribini održali specijalist psihijatrije doc.dr.sc. Zoran Zoričić, predstavnik Centra za prevenciju ovisnosti i izvanbolničko liječenje ovisnika pri Zavodu za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Svetislav Joka te policijska službenica za prevenciju Andreja Jurić.

U uvodnim riječima županica Sonja Borovčak istaknula je važnost senzibilizacije javnosti i stručnjaka s obzirom na važnost problema prekomjernog pijenja mladih u našoj županiji. Što su također i naglasili u svojim predavanjima Svetislav Joka i Andreja Jurić koji su također ukazali na učestalost zloupotrebe alkohola kod mladih kao i sinergijski rad svih aktera na prevencijuu našoj županiji.

Središnje stručno predavanje održao je doc.dr.sc. Zoran Zoričić, specijalist psihijatrije koji je naglasio da je problem pijenja mladih povezan s problemom pijenja odraslih te da, s obzirom na poraznu činjenicu da se dobna granica eksperimentiranja s alkoholom sve više spušta, s prevencijom treba krenuti u najranijoj dobi, već u roditeljskom domu, a tek onda nastaviti sustavno kroz odgojno-obrazovne institucije. Na kraju je istaknuo da bi svi preventivni programi koji se provode bili učinkoviti potrebno je pobuditi i promijeniti cjelokupnu društvenu svijest vezano uz problematiku konzumacije alkohola.