Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 7. prosinca 2012.

Gosti tribine bili su, među ostalima, Darko Ciglar iz Autonomnog centra- ACT Čakovec i Petra Pekica iz Mreže mladih Hrvatska. Tridesetak predstavnika i predstavnica iz udruga s područja županije raspravljalo je o volonterstvu, financiranju udruga, ali i o tome kako pronaći partnere za projekte. Tribinu je podržala i županica Krapinsko-zagoreske županije Sonja Borovčak koja je pozdravila prisutne i tematiku koja se dobro uklopila u obilježavanje Međunarodnog dana volontera.

Javna tribina je tematski obuhvatila financiranje udruga putem natječaja, umrežavanje, povezivanje i partnerstvo te volonterstvo – važnost za zajednicu.

Bilo je riječi o načinima zajedničkog nastupa organizacija civilnog društva i Krapinsko-zagorske županije, koja je često partner organizacijama civilnog društva u projektima. Neki od programa i natječaja na kojima su bili partneri uključuju IPA IV komponentu, program Progress, Mladi na djelu, i mnoge druge, a između ostalog spomenuto je kako Krapinsko – zagorska županija godišnje izdvaja preko 4 milijuna kuna bespovratnih sredstava za organizacije civilnog društva.

Ivana Radanović iz Mreže udruga Zagor govorila je o programima koje udruge mogu koristiti od strane Agencije za mobilnost i programe Europske unije, a najveći osvrt bio je na potprogramu Grundtvig zbog iskustva Mreže na tom programu, odnosno projekta „Say Cheese“ koji Mreža trenutno provodi zajedno s partnerima iz još pet europskih zemalja.

Nakon teme financiranja udruga Mladen Djurkinjak je pobliže objašnjavao pojam partnerstva. Osim osnovnih pojmova osvrnuo se i na razloge sklapanja partnerstava, preduvjete za njihovu uspostavu, izazove partnerstva te partnerstva u EU projektima. Prisutnima su pružene informacije bile iznimno zanimljive jer se svi navedeni primjeri temelje na stvarnim situacijama i iskustvima iz projekata.

Gošća iz Mreže mladih Hrvatske bila je Petra Pekica koja je kroz svoju prezentaciju predstavila ustroj i djelovanje Mreže mladih Hrvatske i kako funkcionira umrežavanje na nacionalnoj razini.

O volonterstvu kao važnosti za zajednicu Darko Ciglar iznio je osnovne pojmove te kako udruge mogu motivirati volontere i zašto je volonterstvo važno za zajednicu. Tijekom izlaganja spomenuo je mnoge primjere temeljene na istraživanjima, poput razloga za početak volontiranja, razloge odustajanja i koristi volontiranja. Prezentirani su i vrlo zanimljivi statistički podaci o volontiranju za 2011., u kojoj je bilo 344 organizatora volontiranja, 15.999 volontera, a. volonterskih sati i toj godini ukupno 1.048.659.