Zagorje
Bajka na dlanu

Održana uvodna konferencija projekta „Pokreni se, izmjeni se!“

Datum objave: 9. listopada 2021.

je s provedbom dvogodišnjeg projekta „Pokreni se, izmjeni se!“, ukupne vrijednosti 1.980.057,74 kn. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda u sklopu operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. u sklopu Poziva „Pronađi me! – provedba aktivnosti dosega i obrazovanja neaktivnih mladih osoba u NEET statusu”. Bespovratna sredstva osigurana su iz Državnog proračuna Republike Hrvatske (8,11%) i iz Inicijative za zapošljavanje mladih (91,89%).

Hvalevrijedan projekt namijenjen ranjivim skupinama u društvu, to su neaktivni, mladi, nezaposleni ljudi koji zapravo nisu u nikakvom sustavu, a koje treba upravo pokrenuti, da bi izmijenili svoj način života. U Krapinsko – zagorskoj županiji svakog se dana otvaraju nova radna mjesta, a neke su branše posebno pogođene nedostatkom radne snage, stoga zasigurno za sve mlade i neaktivne ljude postoji mogućnost zapošljavanja, samo ih treba pokrenuti. Sjajan projekt našeg vrlo vrijednog partnera, Crvenog križa i ostalih partnera na projektu, koji je zaista važan i vrijedan za čitavu Krapinsko – zagorsku županiju – istaknula je ovom prilikom zamjenica župana Jasna Petek.

Projekt je predstavio ravnatelj Gradskog društva Crvenog križa Krapina Davor Šimunović. Projektnu aktivnost socijalnog mentorstva predstavila je Ivana Pohižek. Okupljenima se ukratko obratila i rukovoditeljica Odjela za provođenje projekata Vesni Hriberski iz područnog ureda Krapina Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Cilj projekta je povećati pristup neaktivnim mladim osobama tržištu rada te osnažiti mlade osobe za aktivno sudjelovanje na tržištu rada kroz provedbu aktivnosti dosega i aktivacije, podršku pružanjem usluga mentorstva i savjetovanja te uključivanjem u verificirane programe obrazovanja.

Ciljana skupina projekta su neaktivne NEET osobe u dobi od 15 do 29 godina s područja Krapinsko – zagorske županije koje nisu zaposlene, ne obrazuju se niti usavršavaju i nisu u evidenciji nezaposlenih osoba Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Partneri na projektu su Krapinsko – zagorska županija, Hrvatski zavod za zapošljavanje – Područni ured Krapina, Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Klanjec i Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Pregrada.

Povećanje zapošljivosti, kao i smanjenje rizika od socijalne isključenosti za ciljanu skupinu će se postići kroz ciljane programe dosega i aktivacije, čime će se potaknuti veća društvena angažiranost pripadnika neaktivnih NEET osoba kroz razvijanje svijesti o važnosti cjeloživotnog učenja i uključivanja u sve aspekte javnog života, a posebice o važnosti osobne spremnosti na promijene za osobe u NEET statusu.

U sklopu projekta provodit će se nekoliko različitih aktivnosti koje su usmjerene na doseg i aktivaciju mladih NEET osoba. Mladi se mogu uključiti u verificirane programe obrazovanja odraslih ili tečaj autoškole, sudjelovati u kulturnim, sportskim i drugim programima, radionicama razvoja i unapređenja mekih i transverzalnih vještina te radionicama informirana o kretanjima na tržištu rada. Mladima u NEET  statusu osigurana je besplatna usluga mentorstva i savjetovanja te izrade individualnih planova aktivnosti. Sudjelovanje u svim aktivnostima i programima je za sudionike besplatno, financirani su i troškovi prijevoza od mjesta stanovanja do mjesta aktivnosti.

Po završetku formalnog predstavljanja projekta održan je domjenak, gdje su prisutni kroz ugodno druženje i neformalni razgovor razmjenjivali iskustva kako bi mogli ostvariti što bolju suradnju u budućim projektnim aktivnostima.

Hrvatski Crveni križ, Gradsko društvo Crvenog križa Krapina poziva mlade koji su zainteresirani za uključivanje u projektne aktivnosti da se jave na brojeve telefona 049/371-141 interni broj 5, 091/608-1027 ili na mail koordinator.neet@gmail.com.

 


Fotogalerija