Zagorje
Bajka na dlanu

Održana velika tribina: Obnova od potresa – model samoobnove

Datum objave: 9. studenoga 2022.

Tribinu je organiziralo Ministarstvo prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, u suradnji s Krapinsko-zagorskom županijom te gradovima i općinama pogođenima potresom. Odazvali su se brojni građani iz Gornje Stubice, Donje Stubice, Marije Bistrice, Huma na Sutli, Svetog Križa Začretja, Kumrovca, Hrašćine, Zlatara, Jesenja, Donje Stubice i drugih krajeva županije pogođenih potresima.

Sve okupljene je uvodno pozdravio župan Željko Kolar, koji je prije samog početka istaknuo kako je zadovoljan odazivom na tribinu. „Mislim da nema nikog u ovoj dvorani tko može biti zadovoljan s obnovom. Znate moj stav, da obnova nije počela dok se ne sruše kuće, dok se kuće ne obnove ili ne izgrade nove. Zbog toga sam na zadnjoj koordinaciji inzistirao da se napravi jedna ovakva tribina jer objektivno postoji iskorak u radu i Fonda i Ministarstva i jednostavno treba izaći pred ljude i reći ljudima prvi puta lice u lice što zapravo mogu očekivati i u kojem roku“ – rekao je župan Kolar te naglasio kako je Županija, kao i do sada, spremna maksimalno se uključiti i pomoći Ministarstvu i Fondu koliko god je to moguće da se ta obnova konačno na terenu pokrene. „Mislim da će se danas, nakon što se predstavi mogućnost samoobnove, pojaviti i problem nedostatka majstora odnosno firmi koje će obavljati radove. Vjerujem da je ovo šansa za naše male poduzetnike i obrtnike jer tamo gdje u mjestu treba napraviti jednu, dvije kuće trebalo bi pronaći domaće majstore. Sada je cijena regulirana, usklađena s tržištem i vjerujem da bi tu naši domaći majstori mogli pronaći svoj interes – poručio je župan Kolar.

Građani su na tribini postavljali konkretna pitanja o svojim predmetima, zanimalo ih je kad će se konkretni radovi vidjeti na terenu, hoće li im se moći refundirati sredstva za objekte koji su već sami obnovili i prije donošenja Zakona o obnovi i slično. Svima je omogućeno da za vrijeme trajanja tribine te nakon njenog završetka stručnjake iz Ministarstva i Fonda  ali i nakon, pitaju za konkretne predmete i dobiju smjernice za dalje.

Ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina prezentirao je model samoobnove te  istaknuo kako Ministarstvo trenutno ima nešto manje od 300 različitih zahtjeva za obnovu na području Krapinsko-zagorske županije. „Završili smo obradu i donijeli odluke za 60 posto tih zahtjeva, no i svi preostali zahtjevi su obrađeni, svi korisnici su kontaktirani i zatražene su dopune. Što se pak tiče Fonda koji provodi samu obnovu, ono što u ovom trenutku možemo reći je da je prvih 10 objekata uklonjeno i dani su nalozi za narednih 10 objekata, a koji će u vrlo skorom roku, u narednih dva tjedna biti uklonjeni. Sve odluke o uklanjanju će biti donesene i svi objekti koji su za uklanjanje će biti uklonjeni do kraja godine“ – rekao je ministar Paladina dodavši kako je Fond u završnoj fazi nabave projektiranja svih zamjenskih kuća te je donesena odluka o odabiru projektanta za gradnju svih zamjenskih kuća. „Taj ugovor se očekuje, nadam se sljedeći tjedan i s obzirom da smo za gradnju zamjenskih kuća od 22 zahtjeva, 16 odluka već donijeli, sve te kuće će krenuti u projektiranje. Dok se prve kuće projektiraju nadam se da će se ugovoriti i izvođenje tih radova, tako da vjerujem da će već početkom sljedeće godine prve zamjenske kuće krenuti u izvođenje radova. Što se tiče konstrukcijske obnove, prva dva objekta su na početku obnove kroz model samoobnove, a također dva objekata su isprojektirana te su u fazi nabave radova. Što se tiče novčane pomoći za nekonstrukcijske radove, donijeli smo sve odluke i sve novčane pomoći su isplaćene“ – kazao je ministar Paladina.

 

 


Fotogalerija