Zagorje
Bajka na dlanu

Održane radionice Različitost u učionici

Datum objave: 5. ožujka 2020.

Radionice su održane u sklopu projekta Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja/ica i ravnatelja/ica u izgradnji održive i demokratske škole. Provoditeljice i provoditelji Građanskog odgoja i obrazovanja su na radionicama upoznati su sa švicarskim iskustvom inkluzivnog obrazovanja kao i nekim općenitim načelima. U prvom dijelu radionice, naglasak je bio na uključivoj učionici i praksama uključivanja učenika koji su po nečemu posebni. Drugi dio radionice se temeljio na teoriji srama i načinima kako učenicima pružiti sigurno okruženje u učionici.

Radionicu je održala udruga MUNTERwegs iz Švicarske, čiji cilj djelovanja je promoviranje socijalne jednakosti među djecom kroz program mentoriranja. Udruga angažira i priprema volontere (mentore) koji su voljni provesti svoje vrijeme mentorirajući djecu slabog imovinskog stanja i djecu iz ranjivih društvenih skupina. Udruga pomaže u ujedinjavanju generacija i kultura širom svijeta. Program mentoriranja dio je društvene franšize i provodi se na različitim lokacijama širom Švicarske. Udrugu, koja je partnerska organizacija u sklopu ovog projekta, predstavljale su Miriam Hess, Stephanie Curjel i Irma Draeger.

Polaznice i polaznici su radionice ocijenili visokim ocjenama te iskazali veliko zanimanje za pojedine primjere iz Švicarske, ali i želju da se više upoznaju s konkretnim praksama rada na različitosti u učionici i u školi.

 

Projekt „Učimo ih za njihovu budućnost: podrška i osnaživanje učitelja/ica i ravnatelja/ica u izgradnji održive i demokratske škole“ s provedbom je započeo u ožujku 2019. godine, a provodi ga Forum za slobodu odgoja s partnerima Krapinsko-zagorskom županijom, Gradom Rijekom, Centrom za mirovne studije, GONG-om te udrugum Verein Munterwegs uz potporu Švicarsko-hrvatskog programa suradnje i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. Cilj projekta je doprinos održivom razvoju lokalnih zajednica i poboljšanju kvalitete života kroz razmjenu znanja i iskustava. Projekt želi izgraditi kapacitete i kompetencije nastavnika i ravnatelja kako bi se oblikovala demokratska škola kao mjesto izgradnje održive i demokratske lokalne zajednice.

Više detalja o projektu možete pronaći na sljedećoj poveznici http://www.fso.hr/projects/ucimo-ih-za-njihovu-buducnost/

 


Fotogalerija