Zagorje
Bajka na dlanu

Održano 24. Gljivarenje & Co. v Stubakima

Datum objave: 17. listopada 2021.

Gljivarenje & Co. obišla je i zamjenica župana Jasna Petek, koja je tom prilikom istaknula prepoznatljivost i značaj manifestacije za stubički kraj i čitavu Krapinsko-zagorsku županiju. Stubičke Toplice i cijeli ovaj kraj imaju velik turistički potencijal u zdravstvenom turizmu, ali jednako tako i u svim onim resursima koji nudi ova predivna priroda i blizina Parka prirode Medvednica.  Vidimo da je posjećenost velika, ljudi su zadovoljni i upravo je to najbolja preporuka za iduću godinu“ – poručila je zamjenica župana Petek.

Načelnik Općine Stubičke Toplice Josip Beljak istaknuo je kako je Gljivarenje & Co. među najvećim manifestacijama ovakvog tipa u Hrvatskoj. „Zahvaljujem svima koji sudjeluju u organizaciji, onima koji nas svake godine posjete i onima koji nas posjete po prvi put, a vraćaju se redovito jer su zaista oduševljeni ponudom i priredbom“ – rekao je  načelnik Beljak, dok je direktorica Turističke zajednice Općine Stubičke Toplice Bernarda Ivček naglasila kako su manifestaciju i ove godine podruprle brojne udruge. Što se tiče udruga, zaista nas prate sve, ne samo topličke udruge nego i šire. Dakle, već dugi niz godina na Gljivarenju sudjeluje Lovačka udruga Jazavac Pila-Stubičke Toplice, Domicilno gljivarsko društvo Blagva, zatim Udruga Hrvatska žena, Udruga umirovljenika, naši OPG-ovi, ne samo topličkog kraja nego i šire. U programu sudjeluje i naša škola, zatim Zadruga Bobi i Dječji vrtić Zvirek“ – kazala je direktorica Ivček.

Za brojne posjetitelje osigurana je cjelodnevna ponuda gljivarskog i lovačkog kotlića, fiš paprikaša, kotleta sa gljivama, švicarskih kobasica, jaja s vrganjima, domaćih tradicijskih kolača, pečenih kestena, raznovrsnih lastica od kestena, raznih jela sa gljivama te raznovrsnih pića i vina topličkog kraja. Organizirana je i vožnja konjskim zapregama, raznovrsne dječje radionice, likovna kolonija na popratni glazbeni program.

Determinator gljiva Mladen Strižak iz Gljivarskog društva Kamilo Blagaić istaknuo je kako na gljivarijadi u Stubakima ne sudjeluju samo gljivarska društva, već i brojni zaljubljenici u prirodu. „Ove smo godine, da tako kažem malo siromašni s vrstama gljiva. Bilo je nekih perioda kad je bilo vrganja koji ljude posebno zanima, međutim naći će se i danas za ljude koji žele naučiti nešto novo jer za naučiti uvijek ima, no za odnijeti doma, tu je slabije. Nisu se poklopili razni uvjeti, no sezona još traje tako da se nadamo da će biti još gljiva“ – rekao je determinator Strižak, koji je i ovom prilikom posjetiteljima govorio i o tome kako razlikovati najpoznatije jestive i otrovne gljive.


Fotogalerija