Zagorje
Bajka na dlanu

Održano Pajdaško sprehajanje: Zlatni lampaš Područnoj školi Martinščina

Datum objave: 30. rujna 2023.

U Zlataru je u subotu, 30. rujna 2023. godine, održana tradicionalna priredba Pajdaško sprehajanje.

Među brojnim okupljenima koji su pratili središnju priredbu Dana kajkavskih riječi bio je i župan Krapinsko-zagorske županije i izaslanik predsjednika Republike Hrvatske Željko Kolar, koji je pobjednicima iz grupe Područne škole Martinščina uručio Zlatni lampaš za prikaz Bijele blage s Martinščine. “Najveća vrijednost Dana kajkavske riječi je očuvanje naše tradicije i kulture i zato mi je posebno drago što na priredbama u Zlataru sudjeluju škole iz čitavog kajkavskog govornog područja.  Ovdje se vidi da cijenimo ono što su nas naučile naše bake i djedovi, naše majke i očevi i i to moramo prenašati na naše unuke, kćeri i sinove. Samo na taj način ćemo i dalje biti to što jesmo” – poručio je župan Kolar.

Drugo mjesto osvojio je KUD Lobor s prikazom Lupitva. Nagradu im je uručila gradonačelnica Zlatara Jasenka Auguštan Pentek. Treća nagrada pripala je Društvu Naša djeca Grada Zlatara s prikazom Negdašnje večeri. Nagradu im je uručila predsjednica Gradskog vijeća Grada Zlatara Danijela Findak.

Stare zagorske običaje prikazalo je 8 skupina, među kojima su bili i KUD Lobor s prikazom Malji zaigrani Loborci, KUD Josip Gnec iz Bednje s prikazom Košnjava i stari običaji, KUD Belec s prikazom Jura zeleni, Društvo Naša djeca Grada Zlatara s prikazom Romari i KUD Belec s prikazom Vu žičanke.

Povorku su pratile Belečke mažoretkinej i Limena glazba grada Zlatara.

U sklopu Pajdaškog sprehajanja dodijeljeno je i priznanje za najbolje uređeni izlog na području Grada, koje je pripalo Udruženje obrtnika grada Zlatara.


Fotogalerija