Zagorje
Bajka na dlanu

Održano X. ocjenjivanje i izložba meda Krapinsko-zagorske županije

Datum objave: 21. studenoga 2011.

Župan Hajdaš Dončić naglasio je važnost pčelarstva za Krapinsko-zagorsku županiju i prepoznatljivost kvalitete bagremovog meda s našeg područja. Zahvalio se vrijednim pčelarkama i pčelarima na njihovom trudu i zalaganju da zagorski med učine što kvalitetnijim i istaknutijim te im čestitao na svim dosadašnjim uspjesima.

Kratkom prezentacijom pročelnik za poljoprivredu, mr.sc. Luka Čuljak, dao je kratak pregled održavanja ocjenjivanja i izložbe meda kroz proteklih deset godina. Ocjenjivanje meda ima pozitivan učinak na krajnje potrošače, a isto tako pčelarima i njihovim proizvodima svakako donosi dodanu vrijednost, naime, ocijenjeni med privlačniji je kupcu jer mu garantira porijeklo i sortnu čistoću, a dobivanjem medalja pčelari si osiguravaju status i prepoznatljivost.

Pročelnik Čuljak također je objasnio na koje načine Krapinsko-zagorska županija podržava i financijski potpomaže pčelarstvo. Ove godine na inicijativu Županije osnovan je Savez pčelarskih udruga Krapinsko-zagorske županije koji se financira županijskim sredstvima. Cilj Županije je pomoći razvoju brenda „BAGREMOV MED ZAGORSKIH BREGA“ te staviti naglasak i na druge pčelinje proizvode poput matične mliječi, propolisa, pčelinjeg otrova, peluda…

Nakon ocjenjivanja meda dodijeljene su medalje i priznanja za ocjenjene uzorke meda. Ove godine prijavljeno je 93 uzorka meda, od čega je 71 uzorak bagremovog meda, 9 uzoraka kestena, 5 livade, 7 cvjetnog i 1 mediljkovac. Bagremov med je osvojio 41 zlatnu medalju, kesten 4, a cvjetni med 3 zlatne medalje. Livadni med ove godine nije osvojio ni jedno zlato.

Šampion ovogodišnjeg ocjenjivanja je Darko Milinković s bagremovim medom, dok je prvo mjesto za kestenov med zauzeo je Dragutin Jureša, a za cvjetni med Mladen Paučnik.

Ove godine je po prvi puta dodijeljena nagrada za najbolji med od pčelarke, nagrada za najmarljivijeg pčelara – koji je predao najviše uzoraka meda – te za najbolji med po mišljenju župana, mr.sc. Siniše Hajdaša Dončića.

Po završetku manifestacije pčelarima se obratio predsjednik Ocjenjivačke komisije prof. Nikola Kezić sa Agronomskog fakulteta, dr.sc. Ugo Toić održao je kratku prezentaciju o županijskoj robnoj marci „BAGREMOV MED ZAGORSKIH BREGA“, a Gordana Hegić je održala predavanje za građanstvo na temu „Apiterapija“.

Veliki broj dodijeljenih zlatnih medalja ukazuje na visoku kvalitetu zagorskog meda, čini ga prepoznatljivim i cijenjenim na tržištu među sličnim proizvodima te pokazuje da zagorski med, posebice bagremov med, zavređuje graditi vlastiti brend. Također, prepoznata kvaliteta zagorski med osigurava tom zagorskom proizvodu siguran put za ulazak na europsko tržište.