Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. travnja 2014.

CESI – Centar za edukaciju, savjetovanje i istraživanje u suradnji s Udrugom K-zona, Radijem Kaj i Udrugom žena HERA u Zagrebačkoj, Krapinsko-zagorskoj i Koprivničko – križevačkoj županiji provodi projekt Europske mogućnosti za ruralne žene. Cilj projekta je informirati žene iz ruralnih područja o mogućnostima koje donosi članstvo u Europskoj uniji te osvijestiti njihov doprinos EU.

U ovom trenutku brojne općine, gradovi i županije su u procesu izrade strateških planova koji će predstavljati osnovu za povlačenje sredstava iz Europskih fondova. U tom procesu planiranja budućeg razvoja od velike je važnosti uključivanje rodne perspektive odnosno interesa i potreba žena u razvojne planove i strateške dokumente. Žene koje žive u ruralnim područjima često su u višestruko lošijem položaju zbog ekonomske ovisnosti, slabe prometne povezanosti i nedostatka obrazovnih šansi kao i prilika za zapošljavanje. Rodna osviještenost ruralnog sektora je ključna strategija Europske unije ne samo za potrebe promicanja jednakosti muškaraca i žena nego i za ekonomski razvoj i održivost ruralnog područja.

U svrhu promicanja rodno osviještenih lokalnih politika te razmjene dobrih praksi u kreiranju lokalnih razvojnih strategija u suradnji s Povjerenstvom za ravnopravnost spolova Krapinsko-zagorske županije organiziramo 29. travnja 2014. godine okrugli stol u Pregradi (Gradska vijećnica) s početkom u 18 sati.

Na okruglom stolu sudjeluju:

  • Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova
  • Anđelko Ferek-Jambrek, tbc, zamjenik župana Krapinsko-zagorske županije
  • Marko Vešligaj, gradonačelnik Grada Pregrade
  • Sanja Cesar, voditeljica programa u CESI – Centru za edukaciju, savjetovanje i istraživanje
  • Helena Matuša, zamjenica direktorice, ZARA
  • Ivana Radanović, Mreža udruga Zagor
  • Predstavnik/ca, tbc, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije

Moderatorica okruglog stola: Tajana Broz, CESI i Povjerenstvo za ravnopravnost spolova KZŽ

Više o projektu: http://www.cesi.hr/hr/europske-mogucnosti-za-ruralne-zene/