Zagorje
Bajka na dlanu

Okrugli stol o novim ovisnostima u Zaboku, zamjenica župana poručila: “Učiti djecu i mlade zdravim stilovima života najbolje je što možemo učiniti za prevenciju bilo kakve vrste ovisnosti”

Datum objave: 13. prosinca 2023.

U Mjesecu ovisnosti koji se obilježava od 15. studenog do 15. prosinca Krapinsko-zagorska županija i Županijsko povjerenstvo za suzbijanje zlouporabe opojnih droga organizirali su u srijedu, 13. prosinca 2023. okrugli stol na temu novih ovisnosti u Gradskoj galeriji Zabok.

Sve okupljene na početku je pozdravila zamjenica župana Jasna Petek.

“U Mjesecu ovisnosti Krapinsko-zagorska županija, već tradicionalno, na prijedlog Županijskog povjerenstva za suzbijanje zlouporabe droga koje djeluje još od 2006. godine, organizira stručna predavanja. Ove godine obrađuje se tema novih ovisnosti. Podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo ukazuju na visoku dostupnost i sve veću raznolikost psihoaktivnih droga i novih psihoaktivnih tvari stoga je jako važno da odgojno obrazovne institucije, organizacije civilnog društva koje se bave djecom i mladima, zdravstveni i policijski djelatnici budu dobro informirani o svim novim vrstama droge i što one čine našoj djeci i našim mladima te kako se mogu nabaviti”, istaknula je zamjenica župana Jasna Petek te se nadovezala na važnost odgovornog korištenja interneta među djecom i mladima.  “Što se pak tiče ovisnosti i svega onoga što nam nosi sa sobom digitalno okruženje, uz sve ono dobro što je donijelo, donijelo je i puno loših stvari. Javljaju se nove vrste ovisnosti koje svakako treba upoznati, znati što one čine djeci te kako ih spriječiti. Ovo naše današnje druženje usmjereno je upravo prevenciji. Učiti djecu i mlade zdravim stilovima života je ono najbolje što možemo učiti za prevenciju bilo kakve vrste ovisnosti”, poručila je zamjenica župana Jasna Petek.

Zamjenica Petek također je naglasila važnost dovođenja relevantnih stručnjaka koji o tim temama znaju mnogo te zahvalila predavačicama, stručnoj suradnici u znanosti i visokom obrazovanju s Edukacijsko-rehabilitacijskog fakulteta Sanji Radić Bursać i Lidiji Vugrinec iz Službe za suzbijanje zlouporabe droga Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Da je današnji život nezamisliv bez interneta, istaknula je u svom predavanju Sanja Radić Bursać. “Koristimo internet svaki dan, školske zadatke obavljamo online, idemo u posjet članovima obitelji pomoću video poziva, i virtualno okruženje kao takvo zaista ima puno prednosti, informacije su nam lako dostupne, velika je mogućnost razvoja nekih specifičnih kompetencija, unaprjeđenje odnosa, ali moramo biti svjesni i o nizu rizika te o tome podučavati djecu i mlade”, rekla je Sanja Radić Bursać te navela kako se rizici odnose na dezinformacije i lažne vijesti, postojanje lažnih profila na društvenim mrežama, rizične neprihvatljive oblike ponašanja,  idealiziranje nekih standarda ljepote, pretjerane seksualizacije djece i mladih, ali i ovisnosti o internetu.


Video

Fotogalerija