Zagorje
Bajka na dlanu

Okrugli stol „Žene i politika“

Datum objave: 1. srpnja 2022.

Ravnopravnost spolova i položaj žena u hrvatskoj politici miljama je daleko od stoljeća u kojem živimo. U patrijahalnoj Hrvatskoj penjući se po hijararhiji viših funkcija ne samo u politici, već bilo kojoj upravljačkoj funkciji, rodni jaz sve je izraženiji, a komentari sve glasniji. Za razliku od primjerice skandinavskih zemalja kod nas je politika još uvijek „muški posao”. O navedenim temama raspravljalo se na Okruglom stol „Žene i politika“ održanom u četvrtak u Krapini.

 

U sadašnjem sazivu Hrvatskog sabora svega je 19 posto žena, a stvari nisu puno bolje ni na lokalnim razinama. Konkretno, u Krapinsko-zagorskoj županiji na 32 gradonačelnička i vijećnička mjesta dolazi jedna gradonačelnica, 7 načelnica i  11 predsjednica vijeća te zamjenica župana. Usporedno s drugim jedinicama lokalne samouprave Zagorje i ne stoji tako loše. Organizatorica panela, vlasnica i urednica ZIP portala Snježana Leljak  smatra kako ova tema treba dobiti puno više prostora u javnosti. „Ispada da nama život i dalje kroje muškarci. Mi moramo brinuti za obitelj i djecu što u nama stvara unutarnji sukob kada želimo ostvariti svoje karijere u politici ili nekom drugom poslu. Tema se pokazala jako važnom, naše kolegice koje se bave politikom nailaze na dosta problema i trebalo bi čim više takvih tribina, okruglih stolova ili konferencija da se javno komunicira i pokuša promijeniti slika u medijima pogotovo političarki, da se ne gleda njihova frizura, haljina nego da se sluša sadržaj i da postane bitno ono što želimo reći“, komentirala je Leljak ističući kako su se sve sudionice složile da je riječ o važnoj temi o kojoj je potrebno puno više komunicirati.

 

Govoreći o položaju žena u politici europarlamentarka Biljana Borzan kazala je kako će njihov položaj biti bolji ukoliko se za to same izbore, u prvom redu, uz potporu svojih kolegica.  „Muškarci često nemaju osjećaj za žene u politici i ako žene ne budu jedna drugu podržavale teško da će doći do određenih poboljšanja. Izuzetno je važno da žene budu na pozicijama gdje se donose odluke, ne samo u politici, nego u gospodarstvu, jer na taj način društvo može izvući ono najbolje što ima. U Hrvatskoj je zastupljenost žena, kako u saboru, tako i na operativnim funkcijama, u vladi, lokalnoj razini potpuno nezadovoljavajuća. Iskustvo pokazuju da zemlje koje imaju veću zastupljenost žena, poput Skandinavije koja ima više od polovice žena u upravljačkim tijelima,  parlamentu, u vladi, a to su najuspješnije zemlje u Europi“, komentirala je Borzan dodajući da kada se to prepozna i kod nas na taj način, onda će i društvo biti naprednije i uspješnije.

 

Zamjenica župana Krapinsko-zagorske županije Jasna Petek zagovornica je kvota, jer se njima novim i kvalitetnim ženama omogućuje pristup funkcijama i dužnostima. „Zagovornica sam i toga da se ne gleda spol pri određivanju mjesta na listama, nego da se gleda kvaliteta osobe. Kada govorimo o položaju žena u polici on uvelike ovisi o stavovima koje imaju i žene i muškarci. Stavovi su ono što se u nama samima i najteže mijenja zato je jako važno da djeca od najranije dobi imaju model ponašanja u obitelji koji će upravo uključivati podjelu poslova, odgovornosti, obaveza. Nakon toga izuzetno važan je školski sustav gdje premalo govorimo o tome.  Jako mi je drago da na području KZŽ već nekoliko godina imamo građanski odgoj kao izvannastavnu aktivnost u okviru koje se pomno obrađuju i teme ravnopravnosti spolova“, kazala je Petek koja smatra da je o jednakim prilikama za žene i muškarce u bilo kojoj društvenoj sferi važno govoriti od najranije dobi.

 

 


Fotogalerija