Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 24. listopada 2014.

U srijedu, 22. listopada 2014. godine oko 02:30 sati u noći, područje Krapinsko-zagorske županije zahvatilo je snažno olujno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i kišom, uslijed čega je došlo do poremećaja u opskrbi električnom energijom. Zbog snažnog vjetra koji je rušio električne stupove i drveće, bila je oštećena niskonaponska mreža, zbog čega su pojedini dijelovi županije privremeno ostali bez struje.

Zbog velike količine padalina, diljem županije tijekom posljednjih nekoliko dana došlo je i do plavljenja stambenih i gospodarskih objekata. Najviše je pogođeno područje Zlatara, gdje je poplavljeno više od 30 kućanstava.

Vatrogasne ekipe do petka, 24. listopada 2014. godine imale su preko 100 intervencija na na preko 50 lokacija, na kojima je bilo potrebno rezati i uklanjati stabla, sanirati odrone, postavljati zečje nasipe, ispumpavati vodu iz objekata i evakuirati stanovništvo. Na intervencijama je sudjelovalo preko 150 vatrogasaca.

Poplave su prouzročile brojne probleme i u odvijanju prometa – na području Zlatara zatvoren je dio državne cesta D29 prema Zlatar Bistrici i lokalna cesta prema Donjoj Batini. Zbog poplava je trenutno zatvoren još niz drugih prometnica u Zagorju:

• županijska cesta Ž2201 na dionici Poznanovec – Selnica

• županijska cesta Ž2198 na dionici Bedekovčina – Vučak

• nerazvrstana cesta Andraševec – Dubrava Zabočka koja služi kao obilazni pravac za vrijeme izvođenja radova čvora Andraševec (Bračak) buduće brze ceste

• lokalna cesta L22026 na dionici Plavić – Sedlarjevo

 

Također, radi vode na cesti otežano je odvijanje prometa na slijedećim cestama:

• županijska cesta Ž2125 u Velikom Komoru

• županijska cesta Ž2128 u Ladislavcu

• županijska cesta Ž2169 u Borkovcu

Na ostalim županijskim i lokalnim cestama se također mjestimično nalazi voda na kolniku. Cestarske ekipe su na terenu i vrše kontinuirane preglede cesta te u skladu s mogućnostima osposobljavaju ceste za promet ili ih označavaju.

Apelira se na vozače da vozilima ne ulaze u vodu koja je na kolniku, kako bi se izbjegle posljedice po život i imovinu, odnosno vozila.

 


Fotogalerija