Zagorje
Bajka na dlanu

OMCO Hrvatska, ZMH Horvat i Brenta d.o.o dobitnici „Zlatne kune“

Datum objave: 30. studenoga 2015.

Nagrađenima je čestitao i župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar koji je prilikom govora istaknuo: „Krapinsko-zagorska županija jedna je od rijetkih s robnim suficitom, koja bilježi rast, uvoz je manji od izvoza, a porastao je i broj zaposlenih. Gospodarski rast bilježimo od druge polovice 2013. godine, pri čemu je rast zaposlenosti mnogo važniji od pada nezaposlenosti. U prošloj smo godini imali rast zaposlenosti od 3,5 posto, što znači da su 1404 osobe pronašle posao izravno iz evidencije Zavoda za zapošljavanje. BDP raste već četvrti kvartal u kontinuitetu, a nedavno je objavljena i brojka  – 2,8 posto. Nije to zbog stanja u regiji, već zahvaljujući sposobnim i uspješnim gospodarstvenicima kakve imamo mi ovdje u Zagorju“, rekao je župan Kolar, s čime se složio i  predsjednik HGK ŽK Krapina Josip Grilec.  Potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Josip Zaher istaknuo je kako su svi zagorski gospodarstvenici doprinijeli rastu zaposlenosti te je dodao kako se nada da će u budućnosti one biti još bolje.

 

U kategoriji velikih poduzeća, nagrada je dodijeljena tvrtki OMCO Croatia iz Huma na Sutli. Nagradu je preuzeo direktor Darko Ranogajec, koji je tom prilikom istaknuo: „Samo je jedno mjerilo hoće li tvrtka biti uspješna ili ne – ljudi. Najbolje rezultate postižemo ovdje, u Zagorju. Ovdje su radišni i sposobni ljudi, više nego drugdje i to moramo cijeniti“, rekao je Ranogajec te dodao: Ovo priznanje mi je posebno drago jer se u trenucima dok ja ovo pričam, u Humu na Sutli vrši tehnički pregled nove hale od 10.000 četvornih metara, u kojoj će u ponedjeljak početi instalacija strojeva. U sljedećih pet godina planiramo rast od 40 do 50 posto u svim segmentima – od proizvodnje do zaposlenosti“, zaključio je Ranogajec.

 

Zlatnu kunu za najbolju zagorsku srednju tvrtku dobio je ZMH Horvat iz Konjščine, koja od 1993. godine proizvodi i skladišti smrznutu hranu, zapošljava 103 djelatnika, ima vlastitu marku Frozy, a također je najavila dodatno širenje proizvodnih pogona. U prošloj su godini ostvarili 84,1 milijuna kuna prihoda, bruto dobit po zaposlenom bila je 121.502 kuna, a 25,2 milijuna kuna robe izvezeno je na inozemno tržište. Najbolja mala zagorska tvrtka u prošloj godini bila je Brenta d.o.o. iz Huma na Sutli, koja u suradnji s talijanskim partnerima posluje od 2007. godine, a 19 zaposlenika radi plastične sportske bočice i sitotisak na njima. Ostvarili su 16,1 milijuna kuna prihoda, od toga 14,2 milijuna kuna na inozemnom tržištu, a bruto dobit po zaposlenom iznosila je 128.761 kunu. Priznanje Gospodarske komore za poseban doprinos gospodarstvu Krapinsko-zagorske županije uručeno je Ivici Cerovečkom, vlasniku tvornice Kotka Krapina. Dodijeljena su priznanja i jubilarcima – Niskogradnja d.o.o. dobila je nagradu za 50 godina djelovanja, Dekor d.o.o. i Zagorski vodovod d.o.o. iz Zaboka dobili su nagrade za 55 godina uspješnog rada, a za čak 155 godina djelovanja, priznanje je dobila Vetropack Straža iz Huma na Sutli, čiji je direktor Tihomir Premužak nagradu posvetio radnicima, njih 613, koliko ih radi u Straži.


Fotogalerija