Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. prosinca 2014.

Otkrivanjem ploče i službeno je obilježen početak rada Opće bolnice Zabok kao medicinske ustanove u kojoj se mogu liječiti ratni vojni invalidi i svi koji imaju braniteljski status i ostvaruju svoja prava kroz Zakon o braniteljima, u kojoj će se raditi po specifičnim programima prema potrebama i bolestima braniteljske populacije. S radom za branitelje OB Zabok počela je još u studenom ove godine.  

 

Ministar zdravlja Siniša Varga je rekao da će prvi sistematski pregledi već pokazati koje su najveće tegobe branitelja, te je dodao da je u tijeku ugovaranje zdravstvenih usluga i osiguravanje financijskih sredstava za 2015. godinu te da će zabočka bolnica svakako dobiti značajnija sredstva. „U tijeku je suradnja sa švedskom vladom i dva kirurga zabočke bolnice idu na edukaciju u Švedsku u tamošnji centar izvrsnosti za dekubitalne rane, što je jedna od tegoba branitelja stopostotnih invalida“, dodao je Varga najavljujući da će zabočka bolnica postati u Hrvatskoj centar izvrsnosti za liječenje takvih tegoba.

 

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar istaknuo je da u činjenici da je Opća bolnica Zabok postala prva veteranska bolnica u Hrvatskoj leži dosta simbolike, s obzirom da je to jedina zdravstvena ustanova koja je sagrađena  od osamostaljenja Hrvatske, a za što su upravo najzaslužniji branitelji. Župan Kolar je dodao je zabočka bolnica moderno opremljena ustanova u kojoj radi izuzetno kvalitetan te je podsjetio da se prva inicijativa da zabočka bolnica postane veteranska bolnica pojavila još u travnju ove godine a da su braniteljski prosvjedi počeli prije mjesec ili dva. Župan Kolar također je svim braniteljima zaželio sretan i čestiti Božić te da ga provedu u svojim domovima sa svojim obiteljima.

 

Predsjednik Udruge stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida prve skupine Đuro Glogoški je rekao kako su prva iskustva branitelja, koji su već koristili usluge zabočke veteranske bolnice, pozitivna, te da su takve bolnice potrebne i na jugu i u Slavoniji kako branitelji ne bi morali izdaleka dolaziti na sjever Hrvatske.

 

Sanacijski upravitelj bolnice Ivan Švajger rekao je da će bolnica osiguravati i opremu i kadrove prema potrebama. “U ovom trenutku nema potrebe za velikim brojem novih kadrova, ali trenutno pojačavamo anesteziju i kirurgiju”, rekao je Švajger.


Video

Fotogalerija