Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. siječnja 2016.

Tijekom obilaska su ministru zdravlja Siniši Vargi prezentirani rezultati rada bolnice u 2015. godini, kao i aparati nabavljeni sredstvima ministarstva zdravlja. Ministar Varga je sa pratnjom tako posebno obišao odjele za radiologiju, neurologiju i pedijatriju na kojima su djelatnici bolnice ukratko prezentirali: ultrazvuk neurologije (vrijedan 395.000 kn), ultrazvuk pedijatrije (200.000 kn), ultrazvuk radiologije (463.000 kn) i digitalni mamografski uređaj (1.095.000 kn). Valja istaknuti da je ministarstvo financiralo i nabavu anesteziološkog aparata (250.000 kn) koji je smješten u jednu od operacijskih sala.

Ministar zdravlja Siniša Varga je Opću bolnicu Zabok i bolnicu hrvatskih veterana obišao nešto više od godine dana nakon što je nazočio svečanom početku rada kao veteranske bolnice. Ministar se ovog događaja prisjetio i prilikom ovog obilaska i podsjetio „Ova je bolnica namijenjena svim hrvatskim braniteljima koji u korištenju Opće bolnice Zabok imaju mogućnost rješavanja specifičnih zdravstvenih potreba koje tište braniteljsku populaciju“  Ministar Siniša Varga ovom je prilikom izrazio zadovoljstvo pozitivnim poslovanjem Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana. „Sama uprava bolnice ja napravila veliki iskorak i uklopila se u novopostavljeni sustav u kojem bolnica više prihoduje, ako liječi više pacijenata. U ovoj se bolnici tijekom 2015. liječilo 60.000 pacijenata više nego u 2014. godini i ona je na taj način stekla veće prihode i zaradu te na taj način smanjila dugove prema svojim nabavljačima“ naglasio je ministar Varga i izdvojio zdravu ekonomsku logiku temeljenu na obračunskom računovodstvu, uz neizostavnu paradigmo kvalitetnog i pravovremenog liječenja pacijenata kao nit vodilju zdravstvenog sustava.

Župan Željko Kolar je istaknuo da je ovaj obilazak organiziran kako bi se javnosti prezentirali uspješne rezultate Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana koji se postižu i zbog potpore ministra Siniše Varge koji je postavio čvrste temelje da se već sada može razgovarati o tome da će se ova bolnica sanirati za 12, 14 ili 16 mjeseci. „Naše Zagorke i Zagorci, ali i pacijenti ove bolnice iz svih drugih krajeva Hrvatske znaju da sjajni liječnici i novi prostor nisu dovoljni za uspješno liječenje. Zato bolnica zajedno s nadležnim ministarstvom i županijom kontinuirano nabavlja novu opremu i stvara preduvjete da bi naši doktori mogli sve svoje znanje i kapacitete uložiti u naš zajednički cilj – što bolje pružanje zdravstvene zaštite.“ rekao je župan i naglasio „Izrazito smo ponosni što je kroz jedinu bolnicu koja je izgrađena u slobodnoj Hrvatskoj  prošlo 10.000 branitelja koji su zapravo najzaslužniji za stvaranje naše samostalne države“ rekao je župan Kolar i na kraju izrazio zadovoljstvo sa stanjem u OB Zabok  te pozvao sve pacijenta da se sa punim povjerenjem dođu liječiti u OB Zabok i bolnicu hrvatskih veterana.

Sanacijski upravitelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina je s nakon samog obilaska istaknuo da je bolnica na početku procesa sanacije imala 18 milijuna kuna dugovanja, dok je ono sada smanjeno na manje od 11 milijuna. Bolnica je osobiti iskorak napravila u 2015. godini što je bilo moguće zbog velike potpore ministarstva zdravlja i Krapinsko-zagorske županije. Upravitelj Vančina je podsjetio da je bolnica u 2015. nabavila novu opremu u vrijednosti od preko 5.000.000 kuna, od čega se 2.500.000 kuna odnosi na sredstva ministarstva zdravlja, a 2.000.000 kn na sredstva županije. „Nabavom ovih novih aparata smanjili smo listu čekanja i poboljšali kvalitetu zdravstvene zaštite naših pacijenata“ rekao je Vančina i kao posebni iskorak naveo činjenicu da OB Zabok i bolncia hrvatskih veterana sada ima potpuno digitalizrianu cijelu radiološku službu.

U pratnji ministra Siniše Varge su tijekom obilaska, uz župana Željka Kolara i sanacijskog upravitelja Tihomira Vančinu, bili saborski zastupnici Tomislav Končevski, Marija Puh i Žarko Tušek, zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek, gradonačelnik Zaboka Ivan Hanžek, pomoćnik ministra Dragan Korolija Marinić, predsjednik bolničkog Sanacijskog vijeća Tomislav Jadan, ravnatelji ostalih zdravstvenih ustanova Krapinsko-zagorske županije te više djelatnika Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana.

 


Fotogalerija