Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. lipnja 2022.

Župan Željko Kolar je nakon otvorenja istaknuo: „Ovdje je napravljen jedan nevjerojatno odličan spoj, prije svega obiteljske tradicije bavljenja proizvodnjom meda i pčelarstvom, pitoresknog zagorskog mjesta i prekrasnog krajolika, a sve to vezano za zdravlje. Kažu da je med najzdravija namirnica na svijetu i da ima 1001 način kako ga možete koristiti i on je uvijek koristan. Ovo je nova priča koja se nudi sa svim certifikatima i u suradnji s medicinskom strukom. Izuzetno je bitno što se ovo događa u godini kada konačno imamo bagremovog meda, nakon 2 katastrofalne godine za naše pčelare, konačno je bilo vrcanja i moći ćemo naš bagremov med zagorskih brega koji ima zaštitu i promovirati. U dvije zadnje godine nismo mogli raditi, jer ga jednostavno nije bilo. Mi smo sve naše zaštićene proizvode, a to je zagorska purica, mlinci, štrukli, med, htjeli prezentirati u Bruxellesu u sjedištu Europske komisije, ali smo zbog pandemije morali od toga odustati. Sada ćemo moći tamo prezentirati još jedan dio ponude vezanu za bagremov med, za koji vjerujem da će mnogim ljudima biti interesantna. Drago mi je da ćemo moći prezentirati novi proizvod. Uz edukaciju je sada bitna i promocija i brendiranje“, rekao je župan Kolar.

 

Događanju je prisustvovala i Dragana Milosavljević iz tvrtke Biotehnikon, koja je istaknula da tvrtka kontrolira preko 30 zaštićenih oznaka izvornosti i oznaka zemljopisnog porijekla. „U području Zagorja smo aktivni na dvije oznake, prva je oznaka zagorski puran, a druga zagorski bageromv med. Drago mi je najaviti da u prvoj godini europske zaštite zagorskog bagremovog meda imamo već puno proizvođača, a tri su certificirana, među njiha i OPG Radovan Herceg. Sva tri proizvođača su zadovoljila sve kriterije specifikacije, a osnovni kriteriji su da je ispaša na području Zagorja, kao i prerada i punjenje, također da se svi pridržavaju dobre pčelarske prakse, i, najbitnije, da svi prođu vrlo strogu analizu prema specifikaciji. Ove godine su izvanredni rezultati, udio peludnih zrnaca koji treba biti iznad 27 posto je ove godine preko 60 posto u svim analiziranim uzorcima“, istaknula je Milosavljević.

 

Predsjednik apiterapijskog društva Slovenije Matjaž Pogačnik rekao je da je apiterapija širok pojam, a radi se zapravo o poboljšavanju zdravlja uz pomoć pčelinjih proizvoda. „Kod Hercega imamo jedan pčelinjak, odnosno kućicu za udisanje košničkog zraka. To je jedan smjer apiterapije. Jako sam zadovoljan što se Radovan Herceg odlučio za to jer taj smjer kod nas u Sloveniji napreduje i ostavrje dobre rezultate“, rekao je Pogačnik, dodajući da je u apiterapiji izrazito bitna edukacija, jer bez znanja nema napretka.

 

 


Fotogalerija