Zagorje
Bajka na dlanu

OŠ Brestovec Orehovički – 1. poduzetničko gnijezdo u RH

Datum objave: 17. veljače 2016.

Poduzetničko gnijezdo je projekt kojim se pokreće učenje u poduzetništvu u nastavnom, školskom i izvanškolskom radu s učenicima. Ovaj projekt će još više motivirati sve sudionika odgojno-obrazovnog procesa za primjenu područja poduzetništva u nastavnom, školskom i izvanškolskom radu te prikazati praktične primjere primjene poduzetništva u nastavnom i školskom radu u cjelokupnom procesu od nastanka ideje do razvijanja proizvoda te stvaranja novih vrijednosti. Osnovna škola u Brestovci Orehovičkom je otvaranjem Poduzetničkog gnijezda označena kao prva poduzetna škola u Republici Hrvatskoj, prva u jugoistočnoj Europi te treća u Europskoj uniji.

Zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek je na otvaranju Poduzetničkog gnijezda poručila  „OŠ Stjepana Radića iz Brestovca Orehovičkog je zaista rasadište sjajnih ideja, pozitivne energije, puno entuzijazma i mnoštva projekata te kao takva služi na ponos cijeloj Krapinsko-zagorskoj županiji. Djelatnici i učenici ove škole su uvođenjem poduzetništva u svakodnevni rad i brojnim drugim aktivnostima već odavno u praksi ostvarili ono što nam predviđa predstojeća kurikularna reforma. Ova je škola sjajan primjer sinergije škole, lokalne zajednice i poduzetništva“ naglasila je zamjenica župana Jasna Petek i zaključila „Ovdje se u odgoju i obrazovanju poštuje i tradicija i suvremeni trendovi te se tako djecu priprema za život dajući im ono sto je potrebno – korijene, ali i krila.“ .

Poduzetničko gnijezdo je otvorenim označio njegov kum – predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec. On je ovom prilikom podsjetio da je prije 40 godina i sam bio šegrt u Bedekovčini te okupljenim učenicima poručio „Ulažite u sebe i u svoje znanje jer pred vama stoji mogućnost. Vi ćete jednog dana stvarati vlastitim rukama. Pronaći ćete radno mjesto ili ćete ga stvoriti sami te ćete tako sačuvati vaše domove i ove naše zelene zagorske brege.“ Predsjednik HOK-a je istaknuo da su rezultati ove škole posljedica rada ravnatelji i nastavnika koji žive svoje zanimanje te na kraju naglasio „Posebno sam ponosan što je sve ovo u mojem Zagorju – što se ovdje gradi budućnost i razmišlja o onima koji će nas hraniti sutra

Ravnateljica Regionalnog centra za razvoj poduzetničkih kompetencija za zemlje jugoistočne Europe Efka Heder je na otvaranju istaknula da je ovo „mala škola velikog srca“ koja je od 100 škola, ustanova, institucija i komora iz osam zemalja unutar sustava SEECEL-a ugostila najviše međunarodnih gostiju. Ravnateljica Heder je također naglasila  da je Poduzetničko gnijezdo izvrstan primjer nadogradnje programa učenja za poduzetništvo kao ključne kompetencije koji je najbolje implementiran upravo u Brestovcu Orehovičkom.

Na otvaranju Poduzetničkog gnijezda istaknuta je važnost uvođenja poduzetništva u sustav obrazovanja. Naime, u Republici Hrvatskoj gotovo 99% svih gospodarskih subjekata mali i srednji obrtnici. U Europskoj uniji gotovo 70% svih zaposlenih radi u tvrtkama koje imaju do 10 zaposlenih.

Na svečanosti u Brestovcu Orehovičkom bili su i  načelnik Bedekovčine Darko Ban te pomoćnica ravnatelja CARNET-a zadužena za podršku obrazovanju Branka Vuk koji su i pozdravili sve nastavnike, učenike i goste. Ravnatelj OŠ Stjepan Radić Zdenko Kobeščak je dobrodošlicu poželio i zamjenici glavne tajnice HOK-a Mirela Mekić, tajnici Hrvatske udruge učeničkog zadrugarstva Blanka Horvat, ravnateljiima zagorskih obrazovnih ustanova te  onih partnerskih iz Slovenije, kao i gospodarstvenicima s našeg područja te ostatka RH sa kojima škola iz Brestovca Orehovičkog uspješno surađuje. Svi oni su u sklopu svečanosti otvaranja obišli školu i sudjelovali u prezentacijama programa Poduzetničkog gnijezda u Informatičkom praktikumu i radionici učeničke zadruge.

 

 

 


Video

Fotogalerija