Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 20. prosinca 2013.

Djelovanjem volontera ostvaruje se komunikacija između institucija i društva u cjelini. ZA volonterizam ključni su pojedinci koji su spremni odvojiti dragocjeno vrijeme, trud, sposobnosti i znanje za plemeniti cilj pomaganja raznih udruga, inicijativa, škola ili institucija. Sve u konačnom cilju ostvarivanja društvene, kulturne i obrazovne svrhe navedenih. Kako bi utvrdili moguća područja unaprjeđenja volonterizma u Krapinsko – zagorskoj županiji, Savjet mladih inicirao je raspravu na kojoj su uz članove Savjeta mladih sudjelovale osobe koje ili same volontiraju ili su uključene u rad sa volonterima.

Sjednici Županijskog savjeta mladih tako su prisustvovale volonterke sa iskustvom Nikolina Tustić te Jana Borovčak koje su Savjetu prezentirale osobno iskustvo volontiranja. Kakva je praksa u organizacijama koje koriste volontere predstavile su Ivana Radanović iz Mreže udruga ZAGOR, te Jasenka Borovčak, tajnica Društva naša djeca iz Zaboka. Zaključci sjednice usmjereni su na unaprjeđenje promocije volonterizma, uspostavu sustava volonterskih klubova u srednjim školama te potporu međunarodnoj mobilnosti volontera.

U sklopu sjenice, Savjetu mladih predstavila su se dva nova člana Karlo Plukavec i Ivan Gregruović. Oni će kraja II. saziva Županijskog savjeta mladih zamijeniti dvije članice kojima su kvalitetu sudjelovanje u radu Savjeta umanjile poslovne i sveučilišne obaveze.

Također, nastavno na zaključak Nacionalne konferencije Savjeta mladih, Županijski savjet mladih Krapinsko – zagorske županije formirao je Radnu skupinu za regionalnu suradnju. Predsjedavajuća Ranoj skupini je Tina Lacković (Županijski savjet mladih), a članovi su Radne skupine su Matea Štokan, (Županijski savjet mladih), te Vedran Petek, (Savjeta mladih općine Krapinske Toplice). Mandat Radne skupine obuhvaća:

1. Uspostavljanje trajnog i stabilnog kontakta sa Savjetima mladih Varaždinske, Međimurske, Koprivničko – križevačke i Zagrebačke županije, te Savjeta mladih Grada Zagreba u svrhu unaprjeđenja suradnje.

2. Izrada projektnog plana 1. zajedničke sjednice Savjeta mladih sjevernih županija i provedba istog.

3. U suradnji sa nadležnom Radnom skupinom Savjeta mladih Varaždinske županije izraditi projektni plan zajedničke edukacije za relevantne članove županijskih tijela i provedba istog.