Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. prosinca 2012.

Kao što i sam naziv govori cilj osnivanja udruge je zaštita, očuvanje i promocija tradicionalnih zagorskih proizvoda, uključujući prehrambene i neprehrambene proizvode. Cilj je zaštititi što više autohtonih proizvoda budući da ih odlikuje visoka kakvoća te specifičan način proizvodnje budući da takvi proizvodi postižu višu cijenu na tržištu te stvaraju identitet i prepoznatljivost ovog područja. Udruga okuplja obrtnike i trgovačka društva iz djelatnosti ugostiteljstva i turizma te prerađivačke djelatnosti (proizvodnja prehrambenih proizvoda), obiteljska poljoprivredna gospodarstva, udruge te fizičke i pravne osobe koje se bave proizvodnjom, dizajniranjem i osmišljavanjem suvenira te starim zanatima, tradicijskim i umjetničkim obrtima.

Među prvim aktivnostima udruge bit će registracija žigova za zagorske štrukle i zagorske mlince te dobivanje oznaka geografskog porijekla za navedene proizvode.

Za predsjednika Udruge izabran je Matija Gulija (Zebrano d.o.o.), za zamjenika predsjednika Ivan Đurkin – Benkotić (Restoran Catering Sermage), a za tajnika Darko Jurišić (Vu plavem trnacu d.o.o.).

Udruga je osnovana na inicijativu Krapinsko – zagorske županije i Zagorske razvojne agencije, a osnivanje potiču i podupiru Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina, Obrtnička komora Krapinsko – zagorske županija i Turistička zajednica Krapinsko – zagorske županije.

Svi koji žele dodatne informacije o udruzi mogu se javiti predsjedniku Matiji Guliji (matija.gulija@zebrano.hr) ili administrativnoj tajnici Luciji Šipek (lsipek@hgk.hr).

Oni koji se žele učlaniti u udrugu, to mogu na način da potpisanu i pečatiranu pristupnicu (ispod teksta) dostave na adresu:

Hrvatska gospodarska komora Županijska komora Krapina
(za udrugu „Tradicija Zagorja“)
Trg Ljudevita Gaja 5
49 000 Krapina