Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 23. rujna 2014.

Župan Željko Kolar tom je prilikom istaknuo da je ponosan što je 70. obljetnica rođenja isusovca i umjetnika Marijana Gajšaka obilježena na ovako upečatljiv način.

 

”Poštovani predsjedniče matice Hrvatske Stjepan Damjanović, uvaženi pomoćni biskupe zagrebački, monsinjore Pozaić, poštovana pomoćnice ministrice kulture Vesna Jurić Bulatović, poštovani gradonačelniče Brlek, poštovana obitelj Gajšak, drage Klanjčanke i Klanjčani i ostali uvaženi gosti.

 

Želim napomenuti kao župan, ali i kao Klanjčan, da je pater Marijan Gajšak bio, prema pričama onih koji su ga dobro poznavali, skroman i samozatajan čovjek, umjetnik i svećenik, a danas ovim činom njegovo umjetničko djelovanje dobiva zasluženu pažnju i priznanje, te i on postaje jedan od brojnih poznatih, priznatih i slavnih Klanjčana koji su svojim životom i radom zauvijek proslavili Klanjec i Krapinsko-zagorsku županiju, i to ne samo u Lijepoj našoj, nego i van njenih granica.

 

Svakako treba zahvaliti ogranku Matice Hrvatske Klanjec, posebno predsjedniku g. Filku, koji su svojom upornošću, trudom i predanošću doveli do realizacije ovog vrijednog spomeničkog objekta, kojim je oplemenjeno ovo mjesto koje više neće biti samo vidikovac već i mjesto odmora, promišljanja i duhovnosti.

 

Zahvaliti na ovom prekrasnom križu treba i Hrvatskoj pokrajini družbe Isusove, Zagrebačkoj nadbiskupiji, klanječkoj župi, Ministarstvu kulture, Gradu Klanjcu i svim pojedincima na svesrdnoj pomoći.

 

Još u vrijeme dok sam bio gradonačelnik krenula je inicijativa za izradu ovog spomenika koju sam bezrezervno podržao. Nakon toga, bilo je logično da i kao župan podržim ovaj projekt te da se Županija i materijalnom pomoći uključi u realizaciju projekta.

 

Neka nam i uz pomoć ovog raspela živi spomen na Klanjčana, patera i Isusovca Marijana Gajšaka”, rekao je župan Željko Kolar.