Zagorje
Bajka na dlanu

Otkrivena spomen-ploča Janku Vranyczanyju Dobrinoviću, zmaju od Bedekovčine Gornje

Datum objave: 7. srpnja 2023.

U Dvorcu Bedekovčina Gornja otkrivena je spomen-ploča barunu Janku Vranyczanyju Dobrinoviću, hrvatskom velikanu, diplomatu i političaru rodom iz Bedekovčine. Spomen-ploču postavila je još 2020. godine Družba „Braća Hrvatskog Zmaja“, no svečanost otkrivanja zbog pandemije koronavirusa upriličena je u četvrtak, 6. srpnja 2023.

Događanju je bio nazočan župan Željko Kolar, koji je zajedno s načelnikom Općine Bedekovčina Darkom Banom te zmajem obnoviteljem, zmajem velikotaborskim II. Milovanom Petkovićem i zmajem obnoviteljem vlč. Josipom Komorčecom otkrio spomen-ploču.

“Imao sam privilegiju da osobno upoznam gospodina Janka Vranyczanyja Dobrinovića i to u kabinetu tadašnjeg premijera Ivice Račana kada je bio kod njega na konzultacijama oko podnošenja zahtjeva za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u Europsku uniju. Sama povijest njegove obitelji i sve ono što je prošao kroz 2. svjetski rat i nakon rata, a pogotovo dio vezan uz diplomaciju i vrijeme stvaranja samostalne i neovisne Hrvatske, sve je to od izuzetne važnosti i značaja. Vlade su se mijenjale, ali on je i dalje ostao savjetnik ključnim ljudima koji su obnašali najviše funkcije u Republici Hrvatskoj”, rekao je župan Kolar.

Janko Vranyczany Dobrinović rođen je upravo u  Dvorcu Bedekovčina Gornja, 27. svibnja 1920. godine. Ovdje je proveo svoje djetinjstvo gdje je odrastao i završio pučku, odnosno osnovnu školu. “Družba Braća Hrvatskog Zmaja ima u svojim zmajskim statutima da brine o kulturnoj baštini, o povijesnim ličnostima, o hrvatskom narodu, pjesnicima i da upravo takvim ljudima koji su zadužili domovinu oda počast i podiže spomen-ploče”,  rekao je pročelnik Zmajskog stola u Krapini Darko Varga.

Bedekovčanski načelnik Darko Ban naglasio je kako će ova spomen-ploča služiti kao podsjetnik te buduće generacije potaknuti na razmišljanje o velikim ličnostima koje su doprinijele razvoju Bedekovčine.

S obzirom da u dvorcu djeluje Centar za pružanje usluga u zajednici ‘Zagorje’, prisutne je pozdravila ravnateljica centra Tamara Kotarski.

 

 

 

 


Fotogalerija