Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 6. rujna 2018.

Na sajamskom prostoru pokraj Osnovne škole Ljudevita Gaja u Krapini će se u tri dana predstaviti više od 270 izlagača  iz cijele Hrvatske, Austrije – zemlje partnera sajma, Bosne i Hercegovine te Slovenije. Ovogodišnja županija partner Zagorskog gospodarskog zbora je Vukovarsko-srijemska županija.

Župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar je na otvorenju sajma zahvalio zagorskim poduzetnicima i obrtnicima te naglasio kako su upravo oni, s 11,75 milijarda kuna prihoda nakon oporezivanja, 750 milijuna kuna dobiti, pokrivenosti uvoza izvozom od 170 posto, povećanjem izvoza u prošloj godini za 35,2 posto, a osobito otvaranjem 4.317 novih radnih mjesta od veljače 2014. omogućili i mnoge projekte u Krapinsko-zagorskoj županiji. „Prvi su reagirali za vrijeme gospodarske krize, uspjeli su sačuvati većinu radnih mjesta, ulagati u ljude i tehnologije. Koji je doprinos Krapinsko-zagorske županije u tome? Subvencioniranje kamata, brzo izdavanje građevinskih dozvola, odlična suradnja s Obrtničkom i Gospodarskom komorom, subvencioniranje nastupa na sajmovima i to je ono što možemo napraviti mi i zajedno uz potporu Vlade RH, državnih institucija i poduzeća, uz razvoj prometne infrastrukture, jer bez dobre prometne povezanosti i infrastrukture ne možete niti razvijati gospodarstvo niti turizam koji je izuzetno bitan ovdje na području Krapinsko – zagorske županije. Sada svi zajedno moramo raditi na obrazovanju, jer ono je ključ rasta gospodarstva i razvoja Republike Hrvatske i trebamo ga prilagoditi potrebama tržišta. Svi zajedno možemo u tome uspjeti, naši obrtnici i gospodarstvenici su to i pokazali.“ – rekao je župan Željko Kolar. 

Zagorski gospodarski zbor otvorio je izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat, koji je ovom prilikom istaknuo važnost bespovratnih potpore poduzetnicima iz europskih fondova, u sklopu kojih su mali i srednji poduzetnici iz Krapinsko-zagorske županije povukli više od 80 milijuna kuna bespovratnih sredstava. „Svjesni činjenice da smo dosegnuli kulminaciju turističke sezone, moje je mišljenje i u to sam uvjeren, da jednostavnim i daleko većim investicijama u realni poduzetnički sektor jedino možemo osigurati gospodarski rast Republike Hrvatske. Imamo zadatak i obavezu da nađemo modalitete i kroz sustav bespovratnih potpora i kroz sustav financijskih instrumenata, isto tako kroz bankarski sustav i osiguravanje jeftinih kredita za poduzetnike, pomognemo poduzetnicima da investiraju, da otvaraju nova kvalitetna radna mjesta i time osiguraju da nam kvalitetna radna snaga ostane ovdje“ – istaknuo je ministar Horvat te, u kontekstu partnerstva Krapinsko-zagorske i Vukovarsko-srijemske županije na ovom gospodarskom zboru, naglasio i važnost suradnji hrvatskih županija ciljem povećanja konkurentnost hrvatskog gospodarstva.

Župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić je u svom pozdravnom govoru istaknuo dugogodišnju suradnju Vukovarsko-srijemske i Krapinsko-zagorske županije kroz Hrvatsku zajednicu županija te naglasio povezanost ovih županija i kroz obranu Republike Hrvatske, kao i velik broj stanovnika Vukovarsko-srijemske županije sa korijenima iz Hrvatskog zagorja.

Okupljene na otvorenju pozdravili su i voditeljica Trgovinskog odjela u Veleposlanstvu Republike Austrije Sonja Holocher-Ertl, gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović, predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec, potpredsjednik Hrvatske gospodarske komore Dragan Kovačević, predsjednik Hrvatske gospodarske komore, Županijske komore Krapina Josip Grilec i predsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Davor Pleško. Na otvorenju je bio i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora saborski zastupnik Žarko Tušek, potpredsjednik Hrvatskog sabora Siniša Hajdaš Dončić, državni tajnik u Ministarstvu gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki, župani Varaždinske i Koprivničko-križevačke županije Radimir Čačić i Darko Koren, saborski zastupnici Anka Mrak Taritaš, Domagoj Ivan Milošević, Marija Puh i Marko Vešligaj, zamjenici župana Jasna Petek i Anđelko Ferek-Jambrek.

26. Zagorski gospodarski zbor traje do subote 8. rujna 2018. godine. Sajam možete posjetiti u vremenu od 10:00 do 22:00 sata.


Fotogalerija