Zagorje
Bajka na dlanu

Otvoren 6. INTERSLAST, međunarodni kongres slastičarstva, sladoledarstva i konditorstva

Datum objave: 10. listopada 2017.

Interslast je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je tom prilikom istaknuo: „Zadovoljstvo nam je što se Interslast, nakon što se prve dvije godine održavao u Istri, sada već četvrtu godinu održava ovdje kod nas u Krapinsko – zagorskoj županiji, i već smo dogovorili da ćemo biti domaćin i dogodine. Ovaj kongres idealna je prilika za naše obrtnike iz ove branše da čuju novosti, educiraju se, razmjene iskustva, ali i da se usporede sa kolegama iz drugih zemalja iz svijeta i Europe. Po tom pitanju, stojimo jako dobro. Uzmimo za primjer gđu. Šteficu Gulija, vlasnicu slastičarnice „Tri užitka“, koja je lani na Interslastu osvojila dva zlata, jedno u kategoriji torti a drugo u kategoriji kolača, dok je njezin sin Krešo ove godine na međunarodnom natjecanju u Italiji osvojio prvo mjesto za svoj sladoled. Kad vaš sladoled proglase najboljim u Europi, i to na natjecanju u Italiji, koja je prva u svijetu po pitanju sladoleda, to nije mala stvar. Sve to dobar je pokazatelj da se možemo uspoređivati sa najboljim destinacijama u Europi, zato jer  su gastro i eno ponuda izuzetno bitne za kompletan doživljaj jedne turističke destinacije“, rekao je župan Kolar te dodao da je Krapinsko – zagorska županija u postupku zaštite zagorskih štrukli. „Do sredine iduće godine trebali bi postići zaštitu na nacionalnoj razini, a nakon toga slijede nam aktivnosti na zaštiti izvornosti štrukli na europskoj razini“, zaključio je župan Kolar.

 

Govoreći o ovogodišnjem Interslastu, glavni organizator Stjepan Odobašić, naglasio je da je u Hrvatskoj zbog turističke sezone ove godine proizveli 50 milijuna litara sladoleda, dok je dosad taj prosjek na razini godine bio oko 30 milijuna. Taj podatak je istaknuo kako bi ukazao na važnost slastičarstva u sklopu cjelokupne turističke ponude. Okupljene sudionike pozdravili su i predsjednik Obrtničke komore KZŽ Davor Pleško, predsjednica Saveza slastičara Hrvatske Dragica Lukin, predsjednik Hrvatskog kuharskog saveza Damir Crleni, član stručnog povjerenstva Interslasta Dražen Đurišević te ispred domaćina, Termi Tuhelj Vasja Čretnik.

 

Na ovogodišnjem Interslastu predstavit će se tri hrvatske županije; Koprivničko-križevačka s podravskom pogačom, Karlovačka županija s ogulinskom masnicom i Krapinsko zagorska županija sa svatovskim kolačima Hrvatskog Zagorja. Organizator je ove godine pozvao i Mateu McConnell koja će predstaviti spravljanje američkih pita u posebnoj radionici. U sklopu kongresa održava se i natjecanje u spravljanju torta s plodovima jeseni u konkurenciji torta, natjecanje učenika srednjih slastičarskih i prehrambenih škola Slovenije i Hrvatske na istu temu, te natjecanje u spravljanja izvornih pita u četiri kategorije.  Na Interslastu sudjeluju osim Hrvatske, SAD, Austrija, Njemačka, Slovenija, Italija i Turska.

 


Fotogalerija