Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 27. srpnja 2022.

Pelješki most je dugačak 2.404 metara. Vrijedan je 526 milijardi eura, a sufinanciranje EU iznosi 357 milijardi eura. Na svečanosti otvorenja brojnim okupljenima obratili su se predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednica Europske komisije za demokraciju i demografiju Dubravka Šuica, potpredsjednik Vlade RH i ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta Josip Škorić te video-linkom kineski premijer Li Keqiang.

U sklopu ceremonije otvaranja mosta, četrdesetak veterana I. i IV. gardijske brigade te 163. brigade iz dubrovačkog područja provezli su se motociklima Pelješkim mostom iz Brijeste na Pelješcu u Komarnu. Svečanost je završila izvedbom Himne slobode i vatrometom tijekom kojeg su zvonila zvona svih crkvi Dubrovačke biskupije, a mostom su prošla dva automobila hrvatske proizvodnje: Nevera i automobil koji „gradi“ proslavljeni hrvatski automobilistički as Niko Pulić.

Uz mnoštvo građana, svečanosti su nazočili brojni ministri i saborski zastupnici, hrvatski župani, načelnici i gradonačelnici iz Dubrovačko-neretvanske županije te drugi predstavnici gospodarskog i društvenog života.

 


Fotogalerija