Zagorje
Bajka na dlanu

Otvoren Tjedan kajkavske kulture, župan Kolar: “Krapina i Krapinsko-zagorska županija bastion su očuvanja kajkavštine”

Datum objave: 3. rujna 2023.

U nedjelju, 3. rujna 2023. svečano je otvoren Tjedan kajkavske kulture u Krapini uz Dječji korzo.

Otvorenju je prisustvovao župan Željko Kolar koji je tom prilikom naglasio da su Krapina i Krapinsko-zagorska županija bastion očuvanja hrvatskog kajkavskog jezika, kajkavske kulture i baštine. “Da bi baština ostala sačuvana, bitno je raditi s djecom. Obrazovni sustav i obitelj imaju ključnu ulogu u očuvanju naše tradicije. Uz sve novitete koji dolaze da bismo mogli živjeti kao napredno društvo, nikad ne smijemo zaboraviti našu kulturu i baštinu”, istaknuo je na svečanosti župan Kolar te pozvao sve one koji govore kajkavski da u Tjednu kajkavske kulture posjete Krapinu kako bi ona postala Zagorje u malom.

Manifestaciju je otvorila ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek, koja je istaknula da Ministarstvo godinama podržava i potiče ovakve programe, dok je gradonačelnik Krapine Zoran Gregurović naglasio da je “kaj” način života i da je dužnost svih nas njegovati što smo naslijedili te isto to prenijeti generacijama koje dolaze.

Uz ministricu Obuljen Koržinek, otvorenju Tjedna kajkavske kulture prisustvovao je i bivši ministar Božo Biškupić, ujedno i počasni građanin Krapine koji je Gradskoj galeriji, povodom 30. obljetnice, darovao 198 grafičkih listova.

Otvorenju manifestacije prisustvovali su i  zamjenica župana Jasna Petek te predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša.

 

 


Fotogalerija