Zagorje
Bajka na dlanu

Otvorena 10. likovna kolonija Tigrova u spomen na Željka Pavića Kalca

Datum objave: 16. listopada 2022.

Riječ je o likovnoj koloniji koja se svake godine održava u drugom zagorskom gradu ili općini, uz sudjelovanje umjetnika iz raznih dijelova Hrvatske, a sve u spomen na pogibiju prvog poginulog zagorskog branitelja, pripadnika “Tigrova”, Željka Pavića – Kalca.

Likovnu koloniju otvorio je izaslanik predsjednika Republike Hrvatske i vrhovnog zapovjednika Oružanih snaga brigadir Bruno Špoljar. „Željko Pavić – Kalc kao prvi poginuli hrvatski branitelj iz Krapinsko – zagorske županije utkao je svoj život u ostvarenje tisućljetnih snova našeg naroda o vlastitoj državi i slobodi. Od srca mu veliko hvala za njegovu žrtvu i žrtvu svih hrvatskih branitelja koju nikada ne smijemo zaboraviti. Upravo je ova, 10. likovna kolonija jedan od načina odavanja trajne zahvale i sjećanja na njihov doprinos – dali su maksimum, dali su svoj život“ – poručio je izaslanik predsjednika Zorana Milanovića te naglasio kako ova likovna kolonija potvrđuje kako su hrvatski branitelji aktivni sudionici kulturnog i umjetničkog života u Republici Hrvatskoj.

Župan Željko Kolar zahvalio je umjetnicima koji su se odazvali pozivu Tigrova, kako bi se održalo sjećanje na prvog poginulog zagorskog branitelja. „Njegova majka odnosno obitelj nije imala tu sreću da zajednički dočeka njegovu obitelj i unuke. I koliko je takvih hrvatskih sinova ostavilo život na bojišnicama diljem Hrvatske. Kada to gledamo s perspektive Hrvatskog zagorja, koje i nije bilo neposredno u ratnim događanjima, ali Zagorci su uvijek znali biti na pravoj strani i u pravo vrijeme na pravom mjestu, svjesni toga da Zagorje brani u Slavoniji, u Dalmaciji i na Baniji, odnosno svugdje gdje je takozvana JNA izvršila agresiju na teritorij Republike Hrvatske. I s ponosom, gdje god da idem ističem da je preko 11,5 tisuća zagorskih branitelja sudjelovalo u Domovinskom ratu i da nema nijedne postrojbe, ni hrvatske vojske i policije, kao nijednog ratišta gdje nije bilo zagorskog čovjeka“ – kazao je župan Kolar dodavši kako te činjenice moramo stalno ponavljati i prenositi iz generacije u generaciju.

Predsjednik Udruge ratnih veterana 1. gardijske brigade Tigrovi KZŽ Željko Herceg je zajedno sa tajnikom udruge Tomislavom Bedenikovićem uručio zahvalnice za sudjelovanje i potporu likovnoj koloniji te istaknuo je kako su one do sada održane u Svetom Križu Začretju, Desiniću, Mariji Bistrici, Đurmancu, gdje je obilježena i 25. godišnjica pogibije zagorskog branitelja te su zatim likovne kolonije održane i u Krapini, Oroslavju, Velikom Trgovišću, Klanjcu i Zlataru.

Okupljene su pozdravili i prvi zapovjednik Tirgova brigadni general Darko Rukavina, načelnica Općine Konjščina Anita Krog te voditeljica kolonije Mirjana Drempetić Hanžić.

Željko Pavić – Kalec je 1967. godine Osnovnu školu završio u Đurmancu, a srednju u Krapini. Javio se kao dragovoljac u MUP Krapina, odakle je krenuo za Kumrovec na specijalističku obuku pa potom u jedinicu za posebne namjene MUP-a – Petruševec Rakitje te s njima krenuo u oslobađanje okupirane Republike Hrvatske. Poginuo je u Domovinskom ratu, na ratištu u istočnoj Slavoniji, u Erdutu, 25. srpnja 1991. godine, sedam dana nakon navršenog 24. rođendana. Kao pripadnik policije i član tadašnjeg Zbora narodne garde MUP-a Republike Hrvatske prve A brigade iz Rakitja nesebično je dao svoj život za oslobođenje lijepe naše Hrvatske.

 


Fotogalerija