Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 30. ožujka 2024.

U subotu, 30. ožujka 2024. godine na zidinama Kostelgrada otvoreno je 501. izdanje “Kostelske uskrsne pištole”.

Manifestaciju je otvorio župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, koji je istaknuo petstoljetnu tradiciju pucanja pod Kostelom te se prisjetio i prošlogodišnjeg jubilarnog izdanja kojem je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović. “Ova naša tradicija je stara 501 godinu, a poznavajući ljude na Kostelu kolko su prkosni, dični, radišni i marljivi, siguran sam da će se ta tradicija nastaviti” – poručio je župan Kolar.

Uz povijesnu postrojbu Krapinsko – zagorske županije “Kostelska pištola – Keglevićeva straža”, koja je organizator ovog događaja, svečanosti su ove godine prisustvovali i Dubrovački trombunjeri, Gradska straža Bakar, Svetonedeljska garda – povijesna postrojbu Petra drugog Erdödya  iz Svete Nedjelje, Samoborska narodna garda  iz Samobora, Hrvatski sokol iz Osijeka, Krapinski Ilirci -počasna postrojba Grada Krapine te više prijateljskih kuburaškših društava iz Krapinsko-zagorske i Zagrebačke županije.

Okupljene na zidinama Kostelgrada pozdravili su i gradonačelnik Grada Pregrade Marko Vešligaj i predsjednik Kostelske pištole Keglevićeve straže Kostel Milan Flegar. Nakon ceremonije otvorenja na Starom gradu, kojoj su prisustvovali i saborski zastupnik Siniša Hajdaš Dončić, predsjednik Županijske skupštine Zlatko Šorša, gradonačelnica Grada Zlatara Jasenka Auguštan Pentek, načelnica Općine Konjščina Anita Krok, predsjednica Gradskog vijeća Pregrade Vesna Petek, program je nastavljen na prostoru KRAJ Područne škole Kostel.

Župan Željko Kolar je u jutarnjim satima u svom uredu u Krapini priredio i prijam za povijesne postrojbe koje sudjeluju na Kostelskoj Uskrsnoj pištoli.


Fotogalerija