Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 3. siječnja 2017.

Župan Željko Kolar je na otvorenju ispostave podsjetio kako je prvi prijedlog nove mreže hitne medicine na području Krapinsko-zagorske županije predvidio ukidanje nekadašnjih dežurstava u Konjščini, Klanjcu, Pregradi i Mariji Bistrici te uspostavu samo jednog tima T1 u Pregradi i jednog tima T2 u Mariji Bistrici. “Nakon dugih pregovora i lobiranja došli smo do toga da mreža hitne medicine obuhvaća timove T1 u Pregradi i Mariji Bistrici, ali i timove T2 u Klanjcu i Konjščini. U Županiji smo odmah potom odlučili da ne možemo dozvoliti da ova područja noću i preko vikenda ostanu bez liječnika te smo dogovorili da ćemo sami plaćati dio tima T1. Za ovu će svrhu Krapinsko-zagorska županija ove godine odvojiti 2.400.000 kuna, od čega 1.200.000 za Konjščinu” istaknuo je župan Kolar i dodao kako je ovim sustavom omogućeno da “jednaku dostupnost hitne pomoći imaju ljudi iz centra Zaboka i Krapine kao i oni iz Zagorskih Sela i Budinšćine

Predsjednica Županijske skupštine Vlasta Hubicki je u svom obraćanju istaknula kako stanovnici nape županije imaju dobro organiziranu hitnu medicinsku službu, što je i zadaća Županije koja je osnivač Zavoda za hitnu medicinu KZŽ i drugih zdravstvenih ustanova. “Naravno da nam je u ovome pomogao i Hrvatski zavod za hitnu medicinu za kojeg se nadam da će i dalje, zajedno s nadležnim ministarstvom, pratiti sustav hitne pomoći u našoj županiji koji je doista specifičan zbog naše konfiguracije terena“ rekla je predsjednica Skupštine koja je ovom prilikom upozorila i na nedovoljno poznat problem primarne medicine. “Bojim se da bi ambulante u našim malim općinama mogle polako ostajati prazne budući da ministarstvo već dugo nije raspisalo specijalizaciju za obiteljsku medicinu, a i sve manje liječnika odlučuje ostati u primarnoj medicini od koje zapravo kreće cijeli sustav“ poručila je predsjednica Skupštine Vlasta Hubicki, uz čestitku za novu godinu.

Načelnik Konjščine Mirko Krznar pozdravio je okupljene na otvorenju ispostave Zavoda za hitnu medicinu Krapinsko-zagorske županije u Konjščini. “Za nas kao lokalnu samoupravo ovo je veliki dan” istaknuo je načelnik Krznar te potom zahvalio županu Kolaru i svim ostalima koji su shvatili potrebu za timom hitne pomoći u Konjščini.

Ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krapinsko-zagorske županije Krešimir Božić ovom je prilikom istaknuo kako je zagorska hitna u 2016. godini obradila  21.000 pacijenata, od čega je bilo čak 9.500 intervencija na terenu.”Želimo nastaviti trend povećanja broja intervencija na terenu budući da se tako povećava mogućnost dobivanja bolje zdravstvene zaštite” poručio je ravnatelj Božić i naglasio kako je hitna medicinska pomoć na području Krapinsko-zagorske županije kvalitetna i dostupna unutar standarda “20 minuta do dolaska pacijentu i zatim sat vremena do hitnog bolničkog prijma”.

Pomoćnik ravnateljice Hrvatskog zavoda za hitnu medicinu Damir Važanić je u Konjščini istaknuo kako se kontinuirano prate pokazatelji rada svih zavoda za hitnu medicinu u Republici Hrvatskoj. “Krapinsko-zagorski zavod doista jako puno ulaže u svoje djelatnike što se i vidi u pokazateljima rada prema kojima su u samom vrhu u Hrvatskoj.” poručio je pomoćnik ravnateljice Važanić.

 


Fotogalerija