Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 18. rujna 2018.

Ispostava županijskog zavoda za hitnu medicinu vratila se u Zabok, nakon što je prije nekoliko godina zbog preuređenja dotadašnjih prostora preseljena u prostore Opće bolnice Zabok. Župan Željko Kolar istaknuo je kako su se uvjeti za vraćanje u središte Zaboka stekli po formiranju postojeće mreže hitne na području Krapinsko-zagorske županije.  „Bitno nam je prosječno vrijeme dolaska iz svih punktova. Smatramo da svi ljudi moraju imati iste šanse za preživljavanje, bez obzira u kojem dijelu županije se nalazili. U proteklih nekoliko godina smo sa četiri tima T1 i četiri dežurstva, došli na šest timova T1 i dva tima T2, a s dodatnim financiranjem od 2,5 milijuna kuna godišnje, na osam timova T1“ – rekao je župan Kolar te dodao kako je o problematici sufinanciranja rada hitne razgovarao i s ministrom zdravstva. „Sve županije zajedno izdvajaju 10 milijuna kuna za dodatne timove, a Krapinsko – zagorska županija od tog iznosa čak 2,5 milijuna kuna. To je popriličan financijski teret za te sam razgovarao s ministrom zdravstva o tome da se korigira mreža hitne pa da se barem još jedan tim T1 prebaci na financiranje HZZO –a. No, ako nam ministarstvo i ne izađe u susret, mi ćemo nastaviti financirati sami“ – poručio je župan Željko Kolar.

Okupljene su pozdravili i gradonačelnik Grada Zaboka Ivan Hanžek, koji je istaknuo  kako Grad radi i na rješavanju prometne problematike oko križanja kroz kojeg hitna dolazi na glavnu ulicu u Zaboku, zamjenica ravnateljica Zavoda za hitnu medicinu Republike Hrvatske Ingrid Bošan – Kilibarda te ravnatelj Zavoda za hitnu medicinu KZŽ Krešimir Božić.

Kroz zabočku ispostavu Zavoda za hitnu medicinu KZŽ je ove godine prošlo 3.800 pacijenata, od čega je bilo 1.500 hitnih intervencija. Novouređene ispostava smještena je u prostorijama stare škole u Zaboku. U ispostavi radi 15 djelatnika, podijeljenih u pet timova. Prostor ima sobu za reanimaciju, za pohranu lijekova i medicinskog materijala, prostor za čisto/nečisto te za djelatnike i odmor. U uređenje prostora uloženo je 450.000 kuna, od čega je 270 tisuća decentraliziranih županijskih sredstava te 180.000 kuna sredstava županijskog zavoda za hitnu medicinu.

Među okupljenima u obilasku ispostave Zavoda za hitnu medicinu u Zaboku bila je i zamjenica župana za društvene djelatnosti Jasna Petek.


Fotogalerija