Zagorje
Bajka na dlanu
Datum objave: 10. srpnja 2014.

Na ovogodišnji natječaj odazvalo se 106 obrtnika i nositelja tradicijskih znanja i vještina, umjetnika, dizajnera, likovnih amatera te školskih udruga, koji su prijavili 700 radova izrađenih od različiti vrsta materijala.

Prilikom otvaranja izložbe, župan Željko Kolar je rekao: „Zadovoljni smo zbog činjenice što je i ove godine bio velik interes za sudjelovanjem na Trijenalu zagorskog suvenira. Moramo se potruditi da zagorski suveniri dobiju zasluženu promociju, jer njihova kvaliteta je neosporna. To potvrđuje i činjenica da su primjerice, umijeće izrade licitara, koje potječe iz Marije Bistrice i umijeće tradicionalne proizvodnje drvenih igračaka uvršteni na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu nematerijalne kulturne baštine svijeta. Stoga nema razloga da turisti koji dolaze u Zagorje, umjesto autohtonih zagorskih suvenira koji nastaju u rukama vrijednih majstora, za uspomenu kupuju plastične suvenire iz Kine.

Žiri je ove godine imao težak posao odabrati najbolje između tolikog broja pristiglih radova i čestitam svima koji su se odazvali. Što se tiče nagrađenih radova, Krapinsko-zagorska županija razmišlja o tome da ih jedan dio kupi i koristi u promotivne svrhe. Želio bih pohvaliti i Muzeje Hrvatskog zagorja, Turističku zajednicu Krapinsko-zagorske županije i Obrtničku komoru Krapinsko-zagorske županije i zahvaliti im što čuvaju tradiciju održavanja Trijenala zagorskog suvenira koja datira od 1975. godine.”

Žiri je prvu nagradu dodijelio Zlatarni Bashota iz Zagreba, za unikatni nakit od srebra sa motivima licitarskih srca i tradicijskih drvenih igračaka. Druga nagrada dodijeljena je Keramiki Nova iz Ozlja, za izvedbeno rješenje uporabnog suvenira od keramike s motivom licitarskog srca, dok je treću nagradu osvojio Mladen Savić, član Udruženja obrtnika Bedekovčina i Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije, za dekorativne i uporabne suvenire od keramike: žlaburač u obliku ptice i aroma lampe u obliku škafa.

Nagrade su dobitnicima uručili ravnateljica Muzeja Hrvatskog zagorja Vlasta Krklec, direktorica Turističke zajednice Krapinsko-zagorske županije Sanja Škrinjar i potpredsjednik Obrtničke komore Krapinsko-zagorske županije Darko Varga.

Povjerenstvo za odabir suvenira dodijelilo je i priznanja za inventivno korištenje tradicijskih elemenata upisanih na UNESCO-ovu Reprezentativnu listu svjetske nematerijalne baštine sljedećim izlagačima:

1. Lovri Fijanu i Ivani Šuštić iz Marije Bistrice

2. Mladenu Mikušu i Pavici Mlinarić iz Brezovice

3. Vlasti Hubicki iz Marije Bistrice

4. Gordani Mahmet Habazin iz Marije Bistrice

5. Brankici Šćuric iz Marije Bistrice

6. Đuri Brlečiću iz Marije Bistrice

Priznanje za korištenje prirodnog materijala (roževine) u oblikovanju suvenira Povjerenstvo je dodijelilo Antunu Peneziću iz Zagreba, jednome od posljednjih majstora češljara iz Hrvatske i šire.

Za suvremenu interpretaciju elemenata nematerijalne baštine priznanja su dodijeljena:

1. Hrvoju Vrančiću iz Zaboka

2. Mariu Nokaju iz Zagreba

3. Davoru Šuku iz Zagreba

Tijekom idućih mjeseci publika će putem anketnih listića u Galeriji Dvorca Oršić u Gornjoj Stubici, u Galeriji grada Krapine u Krapini i u Muzeju „Staro selo“ Kumrovec imati prigodu dati svoje mišljenje i odabrati svoj „naj suvenir“ 13. Trijenala zagorskog suvenira.


Fotogalerija