Zagorje
Bajka na dlanu

Otvorena izložba sa umjetničke kolonije u Gornjem Hruševcu

Datum objave: 26. svibnja 2022.

Izložbu je otvorio župan Željko Kolar, koji je rekao kako će hodočasnici sada u Rimu imati prilike preko slika koje će naći svoje mjesto u Domu hrvatskih hodočasnika upoznati ljepote Zagorja. – „Fascinantna je ova velika ljubav koju gospodin Horvatek ima za Gornji Hruševec kao svoje rodno mjesto. On kao da ima misiju da prezentira svoj stubički kraj ne samo u Hrvatskoj nego i u Europi. Sama ideja da jedan čovjek, koji ne slika i ne kipari, iz čiste ljubavi prema kraju i umjetnosti, održava ovakvu koloniju je plemenita i za svaku pohvalu“ – poručio je župan Kolar.

Ova kolonija od velikog je značaja za kulturnu promociju grada. Priča je krenula vrlo skromno prije šest godina u Gornjem Hruševcu, a evo danas je međunarodnog karaktera, s ovakvim suradnjama s Rimom te kolonijom u Ernestinovu, gdje su ove godine sudjelovale i naše učenice. Sve zajedno, jedna prekrasna priča, nastala zahvaljujući prvenstveno samo jednom čovjeku, Mladenu Horvateku“ – kazao je ovom prilikom gradonačelnik Donje Stubice Nikola Gospočić,

Domaćin kolonije Mladen Horvatek istaknuo je kako je izloženo 28 radova, među kojima i sedam slika s motivima Stubičkog kraja koje putuju u Rim. Kako je pojasnio pater Božidar Nagy, slike će biti dio stalnog postava u Domu hrvatskih hodočasnika blaženi Ivan Merz, ustanovljenog 1987. godine.  O izloženim slikama govorio je akademski slikar Darko Bubanko.

Suorganizatori izložbe su Turistička zajednica područja Donja Stubica i Gornja Stubica te Multimedijalni centar Stub – klub, a ostaje otvorena do 3. lipnja.


Fotogalerija